HellFest (dag 1): een overzicht.

Noot van redactie: Het is niet omdat we een overzicht van de bands op een bepaald evenement publiceren dat het desbetreffende concert / festival ook effectief zal doorgaan. We hopen het steeds, maar ergens denken we dat we een hele tijd lang geen concerten / festivals meer zullen kunnen bezoeken. Als je leest dat o.a. Glastonbury Festival in Groot-Britannië (van 24 tot 28 juni) al gecanceld is, vrezen we dat een heel pak grote, middelgrote en kleine festivals op middellange termijn zullen moeten volgen. “Keep it safe!”

Drie dagen lang, meer bepaald op 19, 20 en 21 juni zal het Franse Clisson weer ingepalmd worden door duizenden metal liefhebbers. Het legioen met zwarte T-shirts zal het stadje weer overspoelen voor een driedaags festijn waar tal van subgenres aan bod zullen komen. De vijftiende editie van HellFest was op een achttal uur tijd volledig uitverkocht en dat zonder dat een naam van een band bekend was gemaakt. Dan zijn de organisatoren enorm goed bezig! Maar HellFest is intussen veel meer geworden dan een muziekfestival: het is een beleving geworden voor jong en oud, groot en klein. Iedereen komt er op een of andere manier aan zijn trekken. Wij, van MUSIKA, opteren nog steeds voor het muzikale luik en willen dan ook nog wat duiding geven wat je allemaal kan gaan verwachten.

Acht bands worden op het hoofdpodium, “Mainstage 1” genoemd, verwacht. Frog Leap mag daar de debatten openen. Dit is een muzikaal project van Leo Moracchioli waarmee hij metal versies brengt van pop songs en pop versies van metal nummers. Soen is afkomstig uit Noorwegen alwaar de band in 2004 werd gevormd. Toch duurde het tot 2010 vooraleer de band van zich liet horen. Een eerste full-album kwam er in 2012 en intussen werd met ‘Lotus’ het vierde album van deze progressive metal band op de markt gebracht (2019). Ego Kill Talent is een Braziliaanse rock / hard rock band die in 2014 werd opgestart. Het vijftal heeft tot nu toe slechts een full-album, ‘Ego Kill talent’ (2017) afgeleverd. Leprous is een Noorse band die een mix brengt van alternative metal, progressive rock en avant garde metal. De discografie van dit gezelschap telt ondertussen zes full-albums waarvan ‘Pitfalls’ uit 2019 het meest recente is. Mastodon is er sinds 2000 en het gaat nog steeds in stijgende lijn voor deze Amerikaanse band uit Atlanta, Georgia die een mix brengt van heavy metal, alternative metal, progressive metal en stoner metal. De heren hebben ondertussen zeven full-albums op de markt gebracht. Opeth is een Zweedse band die in 1989 werd opgestart. De enige constante factor bij dit gezelschap is Mikael Åkerfeldt (gitaar, vocals) die ook de muzikale lijnen uittekent. Dertien full-albums kan je intussen in de discografie vinden en daarvan is ‘In Cauda Venenum’ (2019) het meest recente. Op muzikaal vlak kan je de band moeilijk in een bepaald hokje duwen. Hou het maar op een mix van progressive death metal en progressive rock met wat invloeden uit black metal. Incubus is een Amerikaanse band die in 1991 van start ging en zich muzikaal laat gelden aan een mix van nu metal, post grunge, funk metal en alternative rock. Acht full-albums staan in de discografie vermeld van dit gezelschap. Deftones mag de eerste dag op Mainstage 1 afsluiten. Deze Amerikaanse werd in 1988 opgestart in Sacramento, Californië. Terwijl je de band in de beginjaren in het vakje nu metal kon situeren mag je de band tegenwoordig eerder in het vakje alternative metal situeren, al zijn ze ook niet beroerd om te experimenteren met rock. In de discografie van dit gezelschap vindt je ondertussen acht full-albums.

Alternerend met “Mainstage 1” krijg je een band te zien en te horen op “Mainstage 2” (beide podia liggen vlak naast elkaar). Negen bands mogen daar het beste van zichzelf gaan geven te beginnen met Laura Cox. Dit is meteen een band rond de bevallige gitariste Laura Cox die een mix brengt van hard rock, blues rock en Southern Rock. Twee full-albums sieren ondertussen de discografie van deze band. The Wildhearts is een Britse band die al een paar keer op non activiteit stond sinds de band in 1989 werd opgestart. Toch mogen we ons verwachten aan een mix van hard rock, punk rock en alternative rock. In de discografie van dit gezelschap kan je negen full-albums terug vinden. Danko Jones is een Canadees trio rond de gelijknamige gitarist / vocalist. Het drietal staat bekend om zijn energieke live concerten die een mix laten horen van garage rock, hard rock, blues rock en punk rock. Negen full-albums telt de discografie van dit gezelschap ondertussen. Achter de naam Ghostemane schuilt de Amerikaanse artiest Eric Whitney die zeker niet vies is van een streep doom, hardcore, punk en zelfs black metal. Benieuwd wat de man nu weer zal presenteren. Uit Frankrijk komt dan The Inspector Cluzo naar de figuur van “Inspecteur Clouseau” uit de fim ‘The Pink Panther’. Verwacht je aan een mix van fusion, groove en rock. Frank Carter & The Rattlesnakes is een Britse punk rock band opgestart in 2015. Het gezelschap staat vooral bekend om hun opwindende live concerten. De discografie van deze heren telt ondertussen ook al drie full-albums waarvan ‘End Of Suffering’ (2019) het meest recente is. The Distillers is een Amerikaanse band origineel uit Los Angeles die staat voor een mix van punk rock, punk en street punk. Het gezelschap werd in 1998 opgestart maar hield het in 2006 voor bekeken. Sinds 2018 is men terug actief. Je kan drie studio-albums, uit de eerste incarnatie, van de band op de markt vinden. The Offspring werd reeds in 1984 opgestart en zorgt voor een mix van hardcore, punk, rock en alternative rock. In de discografie vindt je negen full-albums terug. En al lijken de hoogdagen van dit gezelschap toch al een tijdje achter de rug, wij kijken er naar uit wat de band nu nog op een podium presteert. Het Deense Volbeat mag de lichten doven op “Mainstage 2”. Volbeat ging in 2001 van start en is het geesteskindje van frontman, vocalist en gitarist Michael Poulsen. De band heeft ondertussen zeven full-albums op de markt gebracht en is vooral tijdens live concerten nog steeds een echte belevenis. Verwacht je aan een zinderende mix van hard rock, heavy metal en rockabilly.

*foto’s Volbeat Live @ HellFest 2016: Luc Ghyselen*

Ook twee podia in enorme tenten vormen het decor als alternerende podia: “The Altar” en “The Temple”. Telkens mogen daar negen bands aantreden. Op ‘The Altar” mag een van de winnaars van “Tremplin Voice Of Hell de eerste dag openen. Bij het schrijven van dit artikel was de naam van die band nog niet bekend. Necrowretch is een Franse band die in 2008 van start ging en een mix brengt van black metal en death metal. Naast een aantal ep’s telt de discografie van deze heren ook vier full-albums waarvan de meest recente, ‘The Ones From Hell’, zopas in de winkelrekken ligt. Cadaver is een death metal band uit Noorwegen met slechts een constante factor: gitarist Neddo. Die is er al bij van in het prille begin en overleefde alle wisselingen in de line-up, en zelfs alle tijden dat de band op non-actief stond. In de discografie van deze band vindt je slechts drie full-albums waarvan ‘Necrosis’, het meest recente, alweer uit 2004 dateert. Unleashed is een Zweedse death metal die reeds in 1989 van start ging. De discografie van dit gezelscahp telt ondertussen dertien full-albums waarvan het meest recente, ‘The Hunt For White Christ’, vorig jaar pas in de winkelrekken belandde. Grave, ook al uit Zweden, is er reeds sinds 1988 maar kent een voorgeschiedenis onder verschillende namen die terug gaat tot 1984. Met elf full-albums in de discografie kan de band gemakkelijk een stevig selectie aan materiaal kiezen om voor een stevige set death metal te zorgen. Het Zweedse Entombed A.D. ontstond in 2014 toen men met een aantal Entombed verliet. Ondertussen zorgt de band voor een eigen naam en hebben de heren ook al drie full-albums op hun actief. Met L-G Petrov achter de microfoon beschikt de band ook over een heel stevige vocalist in het death metal / death ‘n’ roll (sub)genre. Ook uit Zweden afkomstig is At The Gates. Deze band ging in 1990 van start en wordt algemeen beschouwd als een van de grondleggers van de “Gothenburg Sound”. Een paar keer hield de band het reeds voor bekeken, maar sinds 2010 draait deze goed geoliede melodic death metal machine weer op volle toeren. Wij, van MUSIKA, zagen de band eind vorig jaar nog in Trix Club te Antwerpen en waren danig onder de indruk. Death To All is natuurlijk een soort van “tribute band to Death”. Het Amerikaanse Death zelf werd in 1983 opgestart als Mantas om de naam een jaartje later te wijzigen. Na zeven full-albums hield de band het in 1999 voor bekeken en een kleine twee jaar later overleed vocalist, gitarist, frontman Chuck Schuldiner aan een hersentumor. Voor velen is Death de ultieme death metal band en een passend eerbetoon kan dan natuurlijk. Obituary mag de eerste dag afsluiten op “The Altar”. Deze Amerikaanse death metal ontstond in 1984 als Executioner, later als Xecutioner en nog wat later als Desecration om pas in 1988 als Obituary door het leven te gaan. In 1997 werd de handdoek gegooid, maar sinds 2003 is de band terug op post. In hun discografie vindt je inmiddels tien full-albums waarvan het titelloze ‘Obituary’ uit 2017 het meest recente is.

*Foto’s Obituary Live @ Alcatraz Metal Festival 2017: Luc Ghyselen*

In “The Temple” mogen ook negen bands hun beste beentje(s) voor zetten. Ook hier is het een van de winnars van Tremplin Voice Of Hell die mag openen. (Ook nu weer nog onbekend bij het schrijven van dit artikel). Numen is, als we goed geïnformeerd zijn – er bestaat meer dan een band met die naam –, een Spaanse band opgestart in 1997 die voor een muzikale mix staat van black metal en folk. De heren hebben ondertussen vier full-albums op de markt waarvan ‘Iluntasuna Besarkatu Nuen Betiko’ (2019) het meest recente is. Mephorash werd in het Zweedse Uppsala opgestart in 2010. Deze black metal band zorgde ondertussen voor een drietal full-albums waarvan ‘Shem Ha Mephorash’ (2019) het meest recente is. Wij, van MUSIKA, zagen de band vorig jaar aan het werk tijdens Tyrant Fest en waren danig onder de indruk. Seth is een Franse black metal band die in 1995 werd opgestart. Tien jaar later, na reeds vier full-albums werd de band stop gezet om in 2011 terug te keren. Een full-album volgde nog in 2013. In het thuisland wordt deze band op de handen gedragen en live konden ze ons van MUSIKA al een paar keer stevig verrassen. The Great Old Ones is afkomstig uit het Franse Bordeaux en zorgt sinds 2009 voor post black metal. Het werk van H.P. Lovecraft is keer op keer een inspiratiebron voor hun teksten. Ondertussen zorgde dit gezelschap reeds voor vier full-album waarvan het meest recente, ‘Cosmicism’, eind vorig jaar op de markt kwam. Primordial komt uit Ierland, alwaar de band in 1992 werd opgestart. Hun mix van black metal met Celtic folk en pagan is enorm beklijvend en kan je ondertussen terug vinden op negen full-albums. Maar het is tijdens concerten dat de band op zijn allerbest is. Dan pas wordt je volledig meegesleept door de charismatisch frontman A.A. Nemtheanga en de zijnen. Rotting Christ werd in 1987 opgestart en wordt aanzien als een van de grondleggers van wat we tegenwoordig “Hellenic black metal” noemen. Ondertussen kan je de band gemakkelijker in het vakje melodic black metal stoppen. In de discografie van deze band vind je o.a. dertien full-albums waarvan ‘The Heretics’ het meest recente is. Nadat Abbath Immortal verliet startte hij in 2015 deze naar hemzelf genoemde band op. Nog steeds staat black metal centraal en erg veel verschil met zijn vorig band is er niet in de sound te bespeuren. Twee full-albums kan je ondertussen op de markt vinden van deze band waarvan ‘Outstrider’ (2019) het meest recente is. Mayhem is een van de grondleggers van de Noorse black metal en meteen een van de meest invloedrijke black metal bands uit de geschiedenis. De band werd reeds in 1984 opgestart, maar nog steeds zorgt dit gezelschap voor uitstekende albums – het meest recente, nummer zes, ‘Daemon’, dat vorig jaar op de markt kwam, is daar het bewijs – en ook tijdens live concerten weet de band ons nog telkens te overtuigen (zie onze rubriek “Concert Review”).

*Foto’s Mayhem live @ Hard Rock Fest, Avelgem 2017: Luc Ghyselen*

Dan is er ook nog “The Valley”, een podium dat zich eveneens in een tent bevindt. Ook daar kan je genieten van negen bands. Ecstatic Vision mag er openen en zorgt voor een mix van psychedelica en space rock die wat doet denken aan Hawkwind. De heren hebben ondertussen drie full-albums op de markt waarvan ‘Under The Influence’ het meest recente is. Greenleaf werd in 1999 in het Zweedse Borlänge opgestart en zorgt voor een mix van hard rock en stoner rock. Enkel gitarist Tommi Holappa overleefde alle wisselingen in de line-up. De band zorgde toch reeds voor acht full-albums waarvan ‘Hear The Rivers’ uit 2018 het meest recente is. ASG is een Amerikaanse stoner rock band opgestart in 2001 in het Amerikaanse Wilmington, Noord Carolina. Een aantal van hun nummers worden gebruikt in video’s over skateboarden, srfen en snowboarden. Zeven full-albums telt de discografie van dit gezelschap ondertussen en daarvan is ‘Survive Sunrise’ uit 2018 het meest recentste van. Het Amerikaanse Elder werd in 2006 opgestart en zorgt voor een mix van psychedelica, stoner rock en doom. Het gezelschap zorgde reeds voor full-albums waarvan ‘Reflections Of A Floating World’ (2018) het meest recente is. Black Mountain is dan weer afkomstig uit het Canadese Vancouver alwaar de band in 2004 werd opgestart. Bij dit gezelschap krijg je een mix van hard rock, stoner rock, psychedelica, space rock, alternative rock en progressive rock. In de discografie van deze band kan je o.a. vijf full-albums vinden waarvan het vorig jaar op de markt gebrachte ‘Destroyer’ het meest recente is. Het Zweedse Witchcraft werd in Örebro in 2000 opgestart en zorgt voor een mix van hard rock, psychedelica en doom. De band werd in eerste instantie opgestart om één nummer van Pentagram te coveren. Het spreekt dan ook voor zich dat de sound te vergelijken is met die band. In de discografie van deze band prijken vijf full-albums. OM is dan weer afkomstig uit het Amerikaanse San Fransisco alwaar de band in 2003 werd opgestart. Een mix van doom, stoner rock en drone vormen de sound van deze band die ondertussen vijf full-albums op de markt heeft gebracht. Het eveneens Amerikaanse Baroness staat muzikaal voor een mix van sludge, alternative metal en progressive metal. De band werd in 2003 opgestart in Savannah, Georgia. Gitarist / vocalist John Baizley is de drijvende kracht achter de band die vijf full-albums uitgebracht heeft waarvan ‘Gold & Grey’ uit 2019 het meest recente is. Electric Wizard werd in 1993 opgestart in het Engelse Dorset, maar kent een voorgeschiedenis onder verschillende namen die tot 1988 gaat. Eigenlijk draait het bij Electric Wizard rond vocalist / gitarist Jus Osborn die er reeds van het prille bij is. De band drukt zich muzikaal uit aan de hand van doom waarin ook elementen van sludge, metal en stoner in terug te vinden zijn. Tien full-albums staan ondertussen in de discografie van de band vermeld.

*Foto’s Electric Wizard Live @ HellFest 2017: Luc Ghyselen*

Tenslotte is er ook nog “The Warzone” een open lucht podium dat eigenlijk een beetje verder weg ligt van de geijkte paden op HellFest. Ook daar mogen negen bands aantreden. Opener is hier In Other Climes, een Franse hardcore band uit de buurt van Nice die sinds 2004 aan een muzikale carrière timmert. Je kan vier full-albums in de winkelrekken vinden van dit gezelschap. Higher Power is een Britse band uit de buurt van Leeds die voor een mix zorgt van hardcore en punk rock. De band ging in 2015 van start. Je kan reeds een full-album vinden van dit gezelschap terwijl een tweede er heel binnenkort aankomt. Het Amerikaanse Cro-Mags uit New York City staat garant voor een energiek brok crossover thrash metal en hardcore punk. De band rond Harley Flanagan kende al tal van periodes van inactiviteit maar herrijst telkens uit de doden. Je kan vijf full-albums van de band op de markt vinden. Slapshot is afkomstig van het Amerikaanse Boston, alwaar de band in 1985 werd opgestart. Muzikaal zorgen de heren voor een mix van hardcore en punk rock. Ze hebben elf full-albums uitgebracht en ‘Make America Hate Again’, uit 2018, is daarvan het meest recente. Het Amerikaanse Dog Eat Dog werd in 1990 opgestart. Ze zorgen voor een eigenzinnige mix waar hardcore centraal staat en aangevuld wordt met rap, metal en funk. De discografie van dit gezelschap telt vier full-albums. Ook Youth Of Today is een Amerikaanse band. Dit gezelschap is afkomstig uit Danbury, Connecticut. Men ging in 1985 van start maar kende ook al heel wat momenten van inactiviteit. Sinds 2010 lijkt de vaart er weer in zitten bij de band die een mix brengt van hardcore en punk. Met wat zoekwerk kan je drie full-albums van de band traceren. Het Amerikaanse Powerflo, opgestart in 2016, is nog een relatieve nieuwkomer. Dit gezelschap zorgt voor een mix van rap metal, groove metal, alternative metal en nu metal. Een titelloos full-album uit 2017 is het enige wapenfeit naast een pak video’s die ervoor zorgend at de band heel vlug groot is geworden. Suicidal Tendencies is ook al afkomstig uit de USA, alwaar de band in 1980 in Venice, California werd opgestart. Tussen 1995 en 1996 werd de stekker er even uit gehaald, maar sindsdien timmert de band dapper verder aan een muzikale loopbaan die reeds dertien full-albums omvat. Verwacht je aan een mix van crossover, thrash metal, hardcore en punk. Rapper Ice-T vormde in 1990 samen met gitarist Ernie C. Body Count Ft. Ice-T om zijn liefde voor metal te kunnen uiten. Tussen 2006 en 2009 leek het sprookje over voor dit Amerikaanse gezelschap dat een mix laat horen van rap, thrash metal, hardcore, punk en crossover. Het gezelschap heeft zes full-albums op de markt en is vooral heel geliefd bij een iets jonger publiek.