Macbeth: Gedankenwächter

Het Duitse Macbeth heeft er al een woelige muzikale carrière op zitten. De band werd immers in 1985 opgestart. Na twee jaartjes werd de naam gewijzigd tot Caiman, maar twee jaar later, in 1989 dus, leek het verhaal al “over and out” te zijn. In 1993 was er een kortstondige opflakkering, maar sinds 2003 lijkt de band echt op de rails te staan. Met deze ‘Gedankenwächter’ is het gezelschap aan zijn vijfde full-album toe. Tien tracks krijg je er te horen die je in het vakje traditional heavy metal mag onderbrengen. Ja, het klinkt allemaal krachtig en stevig, maar het is net alsof we alles wat we hier horen, ook al eens eerder (en veel beter) hebben gehoord. Of nee, toch niet, elk nummer wordt in de Duitse taal gebracht. Daar we de Duitse taal niet echt machtig zijn is dit al een tweede domper. Voeg daaraan toe dat het geheel muzikaal weliswaar niet slecht klinkt, maar dat het nooit spannend wordt. We zitten met andere woorden nooit op het puntje van onze stoel. We zijn er zelfs zeker van dat we tijdens een live concert van deze Macbeth al na een drietal nummers aan de toog hangen. En dan mag de band wel zijn set afhaspelen, we zullen met moeite opkijken. Nee deze ‘Gedankwächter’ zal onze eindejaarslijstjes zeker niet halen (en dan drukken we ons uiterst zacht uit). We zijn er zeker van dat we in België heel wat heavy metal bands hebben rondlopen die geen platencontract hebben een die stukken beter voor de dag komen dan deze Macbeth.

Luc Ghyselen (58)

Massacre Records MASDP 1110

Tracklist: 1. Friedenstaube 2. Krieger 3. In seinem Namen 4. Wolfkinder 5. Daskalogiannis 6. Neue Welt 7. Brandstifter 8. Hexenhammer 9. Gedankenwächter 10. Demmin