Lotus Thief: Oresteia

Lotus Thief omschrijven is geen gemakkelijke opgave. De band krijgt soms het etiket post-rock, post-black metal opgekleefd, maar dit dekt geenszins het spectrum waarin de band opereert. Laat het er ons misschien op houden dat ze een moderne progressieve rock band zijn. Dit geldt zeker voor de opener op dit derde album, ‘Agamemnon’. Alleen laat Lotus Thief zich niet vangen voor één gat en dat merkt je aan het tweede nummer, ‘Banishment’, een instrumentaal ambient nummer. Eerst snap je de logica van deze keuze niet, maar met het beluisteren van het derde nummer, ‘Libation Bearers’, valt alles als het ware als een puzzel ineen. We mogen meteen ook van een hoogtepunt gewagen, schitterende vocals van ALJ in een ongelooflijk mooie compositie. En meteen is het ook weer duidelijk waarom sommigen spreken van post black metal. Gelukkig vaagt ‘Woe’, het vierde nummer, een dergelijke bekrompen kijk meteen van tafel. Met ‘The Furies’ wordt het ook duidelijk dat er een lijn zit in dit album. Tegelijk maak ik me ook de bemerking dat zoiets alleen mogelijk is op Prophecy Productions. Ik wrijf nog elke dag in mijn handen dat de grenzeloze kijk van Prophecy Productions zoveel uitzonderlijk moois oplevert. Ga met een dergelijk album eens aankloppen bij de major labels, en je zal van en kale reis thuiskomen vrees ik, tenzij uw naam Roger Waters is misschien. Nochtans is het mits een beetje openheid van geest helemaal niet moeilijk om de schoonheid van deze muziek in te zien. ‘The Furies’ is een tweede hoogtepunt. ‘Reverence’ trekt de lijn der verwachtingen door. Met ‘Sister In Silence’ krijg je uiteindelijk bevestiging van de opbouw van dit album, alsof je plots het geheel ziet aan de hand van de aparte stukken. ‘The Kindly Ones’ sluit passend af. ‘Oresteia’ heeft een uniek karakter dat zich in meerdere meeslepende luisterbeurten zal vertalen. De sfeer doet denken aan This Mortal Coil, en dat is alweer meer dan dertig jaar geleden. Misschien nog even vermelden dat debuutalbum, ‘Rervm‘, ook heruitgebracht wordt door Prophecy in een nieuw jasje, inclusief bonus nummers.

Frederik Blieck (90)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Agamemnon 2. Banishment 3. Libation Bearers 4. Woe 5. The Furies 6. Reverence 7. Sister In Silence 8. The Kindly Ones