Dominia: The Withering Of The Rose

Als reviewer kan ik het aantal metal bands, oude en nieuwe, niet meer altijd bijhouden. En ondanks het feit dat ik de laatste jaren heel wat bands heb ontdekt of herondekt kom je toch nu en dan nog voor zeer aangename verrassingen te staan. En dit is zeker het geval bij het beluisteren van de nieuwste cd van Dominia. Ik ben in muzikale extase en heb ‘The Withering Of The Rose’ al grijs gedraaid. Ongelooflijk dat deze Russische band uit Sint Petersburg al sinds 1999 bestaat en dat die bij mij onder de radar is gebleven. En toch is dit pas hun vijfde full album. Want dit is echt tweehonderd procent mijn ding: een schitterende mix van doom, melodic death en melancholische metal. Ik zou ze bijna de Russische My Dying Bride noemen want er zijn veel invloeden te horen van deze illustere band. Zeker het gebruik van strijkinstrumenten geven de songs een extra dimensie en zorgen voor een immense gevoeligheid van de songs. Die muziek kruipt onder de huid, zo pakkend zijn sommige nummers. ‘I Want To Forget’ is een zeer sterk doom nummer, met een geweldig deinend ritme en gevoelige strijkers: de beklijvende toon is direct gezet. Dit gaat zo verder op ‘My Flesh And The Sacred River’. De dramatiek en wanhoop druipen van ‘Suprema’: een erg “pakkend” nummer zeker door de schitterende combinatie van melancholische gitaarriffs en de strijkers. Nog maar zelden zo een emotioneel nummer gehoord: absolute topklasse. Steviger gaat het eraan toe op ‘The Light Of The Black Sun’ en ‘The Elephant Man’. De rest van het album bestaat alleen maar uit uitmuntende doom nummers, fantastisch gecomponeerd, prima gespeeld en een top productie. De zang op het album is afwisselend grunt en mooie, gevoelige cleane zang. Dominia is in zijn genre absolute top en kan zeker zijn voet plaatsen naast My Dying Bride en “early” Paradise Lost. Dit genre is niet het favoriete genre van de doorsnee metalfan maar Dominia is zo goed dat het zeker een luisterbeurt verdient en ik ben er zeker van dat velen verbluft zullen zijn door deze toch schitterende muziek. Voor fans van dit genre: dit wordt jullie favoriete doomplaat van de komende maanden.

Bart Verlinde (100)

Morning Star Heathens Music Group

Tracklist: 1. I Want To Forget 2. My Flesh And The Sacred River 3. Suprema 4. The Light Of The Black Sun 5. Entombed In Grief 6. The Elephant Man 7. Nomoreus 8. The Withering Of The Roses 9. The Night And The Dark Room 10. The Song That You Don’t Like