Blood Incantation: Hidden History Of The Human Race

Met ‘Hidden History Of The Human Race’ zorgt het Amerikaanse Blood Incantation voor een tweede full-album. Blood Incantation werd in 2011 opgestart door Paul Riedl (gitaar, vocals) en Isaac Faulk (drums). Korte tijd later kwamen daar dan gitarist Morris Kolontyrsky en bassist Jeff Barrett bij. Blood Incantation was geboren. Reeds met een eerste ep, ‘Interdimensional Extinction’ (2015), die er kwam na een drietal demo’s, zette het viertal zich op de kaart. Hun eigenzinnig klinkende mix van psychedelica en death metal zorgt dan ook voor een wat special sound. Een split met Spectral Voice en een eerste full-album, ‘Starspawn’ (2016), bevestigden de reputatie van het kwartet. Een live album werd dan gepresenteerd omdat de band intussen ook al een heel pak podium ervaring maakte. En dan is het nu tijd voor deze ‘Hidden History Of The Human Race’, een album met slechts vier nummers. En eigenzinnig als de heren zijn met hun mix van psychedelica, death metal en zelfs kraut rock krijgen die nummers allen een lange tijdsduur aangemeten wat niet zo vaak voor komt in death metal. Opener ‘Slave Species Of The Gods’ klokt af op vijf en een halve minuut. Men opent meteen furieus en gedreven, maar met wisselingen in tempo en ritme wordt een stevige track opgebouwd waar een pak dreiging en brutaliteit van uit gaat. ‘The Giza Power Plant’ gaat op de deze ingeslagen weg verder en klokt pas af na iets meer dan zeven minuten. Met ‘Inner Paths (To Outer Space)’ zitten opnieuw boven de vijf en halve minuut. Het nummer kiest voor een compleet andere richting want elementen kraut rock, space rock en psychedelica hebben het hier voor het zeggen. En dan moet afsluiter ‘Awakening From the Dream of Existence to the Multidimensional Nature of Our Reality (Mirror of the Soul)’ nog komen. Iets meer dan achttien minuten wordt je hier meegenomen in de wereld van Blood Incantation. Zelf vind ik de mix van death metal met psychedelische invloeden en kraut rock niet echt beklijvend genoeg om aan te raden. Ook het feit dat de nummers lang uitgesponnen zijn spreekt niet echt in het voordeel (ondanks de talrijke wisselingen in tempo en ritme) omdat ik niet elke wending in de nummers even geslaagd vind. Maar opgelet, de heren zorgen wel voor een death metal album die niet de plat getreden paden bewandelt en dat op zich verdient respect. Niet elke death metal fanaat zal zich hierin kunnen vinden, maar wie er dan wel voor gaat, krijgt er een heel eigenzinnig album bij.

Luc Ghyselen (70)

Century Media

Tracklist: 1. Slave Species Of The Gods 2. The Giza Power Plant 3. Inner Paths (To Outer Space) 4. Awakening From The Dream Of Existence To The Multidimensional Nature Of Our Reality (Mirror Of The Soul)