Mystic Prophecy: Metal Division

Na bijna twintig jaar kondigt deze Duitse metalband hun tiende album aan. Als je bij de aankondiging van hun nieuwe album verwijzingen naar Hammerfall en Powerwolf ziet, schept dat alvast grote verwachtingen. Opener ‘Metal Division’ is alvast een heel sterke melodieuze start, waar de nadruk op kracht ligt dankzij de bombastische mokerslagen en sterk gitaarverweer. Deze meezinger heeft een catchy refrein die je zo krachtig je strot vastpakt dat je meteen rechtspringt. Maar het kan nog meer. Verhoog het tempo en ‘Eye To Eye’ zorgt met zijn progressief knipoogje voor een andere benadering van de band. Een continu tempo met superstrakke drumsalvo’s domineren de riffs en de krachtige vocalen, daar kan een solerende snarenplukker enkel een laagje bovenop doen. ‘Hail To The King’ lijkt iets rustiger, maar het is relatief. De dubbele basdrum die het stevige tempo aangeeft zorgt voor een drukkere onderliggende laag. Ook ‘Here Comes The Winter’ is zo’n wolf in schapenvacht. De rustige intro met melodie wordt veel kracht bijgezet naarmate het nummer vordert. Bij de eerste vocalen tijdens de tussenstukken neemt die intensiteit wat af, maar bij het refrein gaan alle registers open, gevolgd door een ruk aan de snelheidsmeter. Het ruwe ‘Curse Of The Slayer‘ is een pak agressiever maar in de break weet een virtuoze solerende gitarist het nummer een aangename wending te geven. Na het dreigend trage ‘Dracula’ krijgen we ‘Together We Fall’, waar de focus terug op melodie ligt. Ook hier de diversiteit van midtempo stukken met erg intensief drumwerk. ‘Die With The Hammer’ begint met een erg ingetogen gitaar en rustige vocalen. Wie dacht dat het nu zou plat vallen, oh boy, die zit ernaast. Een krachtige schreeuw brengt hier verandering in. De alerte snarenplukker triggert een erg uptempo drummer en het nummer wordt erg agressief, al zingen ze over ‘I’m here to bring the silence’. Nou ja, dat laatste is alvast niet gelukt, voor de rest een geweldig scheurend nummer richting thrash. De heren houden blijkbaar van stevig doorgaan, maar weten bij momenten ook relatief wat rustigere nummers zoals ‘Reincarnation‘ in de lijst te steken. Na het progressievere ‘Mirror Of A Broken Heart’ komt de erg krachtige afsluiter ‘Victory Is Mine’, met thrashy en speedmetal invloeden. Het album is wellicht een van de energieke en zwaarste die Mystic Prophecy uitgebracht heeft. Maar wellicht ook een van de beste, want drie kwartier een album boeiend houden: het is geen eenvoudige klus. Deze heren slagen er, wellicht door hun vele jaren ervaring, vlot in en meer zelfs, ik beluister hun (soms erg energieke) album graag meerdere keren na elkaar. Alhoewel de meter soms naar thrash durft uitwijken, blijven ze steeds muzikaliteit en melodie als leidraad behouden en wellicht is dat de verborgen oorzaak waardoor ik gebeten blijf. Mijn hoge verwachtingen werden meer dan ingevuld.

Rocking klingon (85)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. Metal Division 2. Eye To Eye 3. Hail To The King 4. Here Comes The Winter 5. Curse Of The Slayer 6. Dracula 7. Together We Fall 8. Die With The Hammer 9. Reincarnation 10. Mirror Of A Broken Heart 11. Victory Is Mine