Durbuy Rock Festival: een compleet overzicht.

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 april is het weer zover: een nieuwe editie van het Durbuy Rock Festival, een knap georganiseerd en uiterst gezellig festival in Bomal-sur-Ourthe, op een boogscheut van Durbuy. Voor de drieëntwintigste keer reeds kunnen een pak metal fanaten zich er opwarmen aan tal van bands. Zowel buitenlandse toppers als te ontdekken nieuwkomers komen er aan bod op twee podia. Het ene buiten, het andere indoors. Wij, van MUSIKA, zijn er ook reeds een aantal jaartjes te gast en hebben het er steeds enorm naar onze zin. Dat zal dit jaar niet anders zijn als de affiche eens overlopen.

Op vrijdag gaan de deuren open omstreeks 17.00 uur en een half uurtje later mag je al de eerste band verwachten op buitenpodium.

*Baraka is een Belgisch gezelschap dat in 2005 werd opgestart. Het vijftal drukt zich uit aan de hand van hardcore waarin je elementen uit death metal en grindcore in kan ontdekken. Na een sabbat periode van vier jaar is de band sinds 2017 terug actief.

*Ocean Encounters, de eerste band op het binnenpodium, komt uit de buurt van Doornik. Het vijftal staat muzikaal voor een set metalcore. De heren hebben vorig jaar een eerste ep, ‘Clock’, op de markt gebracht.

*Black Tartans is gewoon de verder zetting van Black Tartan Clan. En dan weet je het al: een opzwepende mix van punk rock en Celtic folk die je ook kan terug vinden bij o.a. Dropkick Murphys, Flogging Molly en dergelijke. Ambiance verzekerd.

*Nervosa is een damestrio uit Brazilië dat zijn thrash metal doorspekt met invloeden uit death metal. Het drietal zijn graag geziene gasten in onze contreien vanwege hun enthousiaste en energieke live concerten. De band werd in 2010 opgestart en de discografie van de dames telt momenteel drie full-albums.

*Booze Brothers is een Frans gezelschap uit de buurt van Toulouse dat zich muzikaal laat gaan met een mix van punk rock en Ierse folk. Een stomende en vooral energieke mix van, zoals ze het zelf omschrijven, “The Pogues en The Dubliners na een massa liters Guinness”.

*The Black Dahlia Murder is een Amerikaans melodic death metal gezelschap dat in 2001 werd opgestart. Het gezelschap heeft acht full-albums op de markt waarvan ‘Nightbringers’ (2017) het meest recente is.

*Les Ramoneurs De Menhirs werd in 2006 is een Bretoens gezelschap dat een mix brengt van punk rock en Celtic folk rock. Ze brengen een pak van hun nummers ook in het Bretoens. De heren hebben drie full-albums op de markt.

*Napalm Death mag beschouwd worden als een van de grondleggers van grindcore. Deze Britse band werd in 1981 opgestart en timmert nog steeds verder aan een muzikale carrière die hen reeds vijftien full-albums opleverde. Krachtige, energieke en gebalde songs zijn een van de kenmerken van dit viertal.

*Destruction is een Duitse thrash metal band die in 1982 werd opgestart. De heren hebben vijftien full-albums op de markt zodat er meer dan voldoende keuze is om voor een stevige set te zorgen. Nog steeds is Schmier de charismatische frontman van deze band. Wij, van MUSIKA, hopen alvast op een betere set dan die die ze vorig jaar afleverden op Evil Or Die Fest.

*Les Tambours Du Bronx komt uit Frankrijk. Die gezelschap werd in 1987 opgestart en brengt en eigenzinnige mix aan muziekstijeln die we misschien nog het best kunnen omschrijven als industrial percussion, daar het vooral de ritmische drumpatronen zijn die het meest opvallen naast het gebruik van samples, zang en synthetische geluiden.

Op zaterdag 13 april kan je er in vanaf 11.30 uur. Zo’n tien minuten later mag de eerste band reeds op het binnenpodium al de spits afbijten.

*The Guardians is een Belgische stoner rock / desert rock band uit de buurt van Charleroi dat in 2012 werd opgestart.

*Black Strike is een Belgische band uit de buurt van Verviers. Het gezelschap werd in 2014 opgestart en drukt zich muzikaal uit aan de hand van alternative metal.

*Aktarum zorgt voor een mix van black metal en folk metal die ze zelf omdopen tot “troll metal”. Deze Belgische band werd in 2005 opgestart en het gezelschap heeft tot nu toe twee full-albums op de markt waarvan ‘Ragnatroll’ (2018) het meest recente is.

*Drakwald is een Frans gezelschap dat in 2009 werd opgestart en sindsdien zijn visie van pagan en melodic death metal op de wereld loslaat. Dit resulteerde reeds in demo, een split en twee full-albums waarvan ‘Riven Earth’ (2016) het meest recente is.

*Exuviated is een Belgisch death metal vijftal dat in 2008 werd opgestart. De discografie van de heeren telt een ep en twee full-albums.

*Black Mirrors is een Belgische band uit het Brusselse dat een mix brengt van psychedelica, blues rock en hard rock. De band met de charismatische vocaliste Marcella Di Troia in de rangen zorgde reeds voor twee ep’s en een full-album die enthousiast werden ontvangen bij de liefhebbers. Tijdens live concerten zorgen ze nog voor een extra duwtje (zie ook onze rubriek “concert review”).

*The Vintage Caravan komt uit Ijsland, een land waar tegenwoordig een pak uitstekende bands in tal van genre vandaan komen. Dit trio staat voor een mix van psychedelica, blues rock en hard rock en heeft reeds vier uitstekend ontvangen albums op de markt. Maar tijdens live concerten komt hin gedreven en energiek stijl nog net iets beter tot zijn recht.

*Dalriada komt uit Hongarije. De band werd in 1998 opgestart als Echo of Dalriada maar gaat sinds 2006 verder onder de huidige naam. Het zevental tien full-albums op de markt waarvan ‘Nyárutó’ (2018) het meest recente is. Knappe, meestal opzwepende, folk metal zorgt voor aangenaam luisterplezier, al begrijp ik geen snars van de taal waarin men zingt.

*Saint Vitus is een van de eerste Amerikaanse doom metal bands. Het gezelschap is duidelijk schatplichtig aan Black Sabbath. De band werd in 1978 opgestart als Tyrant om sinds 1981 verder te gaan onder de huidige naam. De muzikale carrière tot nu toe is er een met een aantal onderbrekingen. De discografie van de heren telt acht full-albums waarvan de meeste recente, ‘Lillie: F-65’, nu al weer uit 2012 dateert.

*Heidevolk is een Nederlandse folk metal / Viking metal band die in 2002 ontstond. Het gezelschap brengt hun songs in de Nederlandse taal, terwijl hun teksten geïnspireerd zijn door de natuur en de geschiedenis van Gelderland en Germaanse mythology. Hun discografie telt momenteel zes full-albums en die zijn stuk voor stuk de moeite waard. Maar tijdens live concerten kan het gezelschap nog steeds net dat ietsje meer.

*Samael ontstond in 1987 in het Zwitserse Sion. Dit gezelschap kiest ervoor om zich muzikaal uit de drukken aan de hand van black metal en industrial metal zodat een heel stevig en krachtig geheel ontstaat. Het gezelschap heeft reeds elf full-albums op zijn actief zodat er heel wat keuze is om een knallende setlist samen te stellen.

*Tyr ontstond in 1998 op de Faeröer eilanden. Dit gezelschap zorgt voor een pakkende sound van folk metal waarin je elementen uit progressive metal in ontdekt. De heren hebben zeven full-albums op de markt en heel binnenkort verschijnt met ‘Hel’ album nummer acht.

*Paradise Lost komt uit Groot Brittannië waar de band in Halifax in 1988 werd opgestart. Dit gezelschap staat voor een intrigerende mix van doom en death metal die ze ook nog doorspekken met elementen gothic rock. Het gezelschap wordt, samen met Anathema en My Dying Bride, beschouwd als een van de grondleggers van het genre. De uitgebreide discografie van de band telt momenteel vijftien full-albums.

*Candlemass komt uit Zweden waar de band als Nemesis in 1982 werd opgestart. Twee jaar later wijzigde de naam. Dit gezelschap wordt beschouwd als de eerste in het epic doom metal -genre. Ondanks tal van jaren van inactiviteit telt de discografie van dit gezelschap reeds elf full-albums, terwijl nummer twaalf er straks aankomt.

*Ultra Vomit is een Frans death metal / grindcore gezelschap dat in 1999 werd opgestart. De discografie van de heren bestaat uit slechts drie full-albums zodat je ze zeker niet van over productiviteit kan beschuldigen. In het thuisland is deze band een grote naam, hier in de lage landen, nog niet echt. Misschien kan dit een steuntje in de rug gaan betekenen.

Vijfentwintig bands, gespreid over twee dagen en twee podia: als daar niets tussen zit dat je aanspreekt, dan weet ik het niet zo goed meer. Tijd dus om je tickets te boeken voor de drieëntwintigste (!!!) editie van Durbuy Rock Festival. Nog meer info vind je alvast op www.durbuyrock.be