Besta: Eterno Rancor

Voor een portie grindcore richten we deze week onze kijker op Besta. Hoewel je het moeilijk grindcore pur sang kan noemen. De Portugezen mengen namelijk een portie punk rock en hardcore in het geheel, wat tot een interessant resultaat leidt. Het zorgt er voor dat ‘Eterno Rancor’ een licht verteerbaar album is geworden, iets waar grindorkestjes zelden in slagen. Tekstueel kunnen we ons echter heel weinig voorstellen, voornamelijk omdat we het Portugees niet machtig zijn. Wel zou alles politiek gelinkt moeten zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het artwork, waar we Uncle Sam, de KKK, vluchtelingen, een naargeestige paus, vervuiling en nog meer rotte taferelen aantreffen. Duidelijk kinderen van hun tijd. Naast het mengsel van punk rock en grindcore zorgen ook de verscheidenheid in vocalen, grunts en punk / hardcore vocalen, voor afwisseling. De zestien nummers vliegen aan een rotvaart voorbij: er is er namelijk maar eentje die de twee minutengrens overschrijdt. Op het einde krijg je er nog een Bad Brains cover bovenop. ‘The Regulator’ is het enige nummer in het Engels, en zorgt voor een stijlbreuk, aangezien het echt wel bij de punk rock van het origineel blijft aanleunen. Dit is wel leuk, maar voegt an sich weinig tot het album toe. Alhoewel ‘Eterno Rancor’ ons wel vermaakt, zijn we niet helemaal van onze stoel geblazen. We spreken hier van een verdienstelijk album. De band bestaat uit leden van Sinistro en Redemptus, beide eerder in de sludge in te delen, dus we kunnen ons wel voorstellen dat na die zware herrie dit een uitlaatklep voor de muzikanten is. Besta’s tweede album ziet trouwens het licht via Lifeforce Records.

Levi De Luycker (73)

Lifeforce Records LFR 188

Tracklist: 1. Diamorte 2. Falsa Arte 3. Apostolo do Terror 4. Sincronismo do Mal 5. Sangue Morto 6. Repùdio Alarmante 7. Um Nas Sombas 8. Sopro do Tirano 9. Oficio da Mentira 10. O Caminho da Mao Esquerda 11. Neoselvagens 12. Azul, Vermelho e Branco 13. Porco Azul 14. Saco Azul 15. Amigo toxico 16. The Regulator