HellFest: dag 1: een overzicht

HellFest: dat is drie dagen lang metal en aanverwante genres op een groot terrein in het Franse Clisson. Ook dit jaar is het weer van dat en dit keer op 21, 22 en 23 juni. De veertiende editie van HellFest belooft weer een schitterend evenement te worden als we zo eens de affiche overlopen. Op zes verschillende podia mogen weer tientallen bands hun opwachting maken. We zetten ze voor u even allemaal op een rijtje. Op dag één (vrijdag 21 juni) zijn dit volgende bands op volgende podia.

*Mainstage 1

Last Temptation is een Zweedse hard rock / heavy metal band die in 2002 werd opgestart. Een titelloos debuutalbum uit 2002 en een zes tracks tellende ep (‘Back’n Vocals’) uit 2008 vinden we terug in hun discografie.

Gloryhammer werd in 2010 opgestart door Christopher Bowes (Alestorm). Van dit gezelschap krijg je een heel aanstekelijke mix van symphonic metal en power metal die je meeneemt op een epische fantasy reis. De discografie van dit vijftal telt momenteel twee full-albums.

Sonata Arctica werd in 1999 opgestart maar kende een voorgeschiedenis Tricky Beans en Tricky Means sinds 1996.Ook dit gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van een mix van symphonic metal en power metal. Dit kwintet heeft tien full-albums op de markt. En met Tony Kakko in de rangen beschikt de band over een schitterend vocalist.

Godsmack werd in Lawrence, Massachusetts in 1995 opgestart. Dit gezelschap brengt een mix van hard rock, heavy metal, nu metal en alternative metal. De heren hebben zeven full-albums op de markt met tal van nummers die goed scoren in de hitlijsten.

Demons And Wizards is een band (of toch eerder een project ?) opgestart door gitarist Jon Schaffer (Iced Earth) en vocalist Hansi Kürsch (Blind Guardian). Het gezelschap heeft twee full-albums op de markt en zorgt voor stevige power metal.

Dream Theater is een Amerikaanse progressive metal band die origineel in 1985 werd opgestart onder de naam Majesty. Drie jaar later werd de naam gewijzigd tot Dream Theater. De band heeft dertien full-albums op de markt (nummer veertien is in de maak) en is misschien wel de meest toonaangevende band in het genre. Het technisch vernuft van de heren komt ook live steeds mooi tot zijn recht en de concerten zijn dan ook om vingers en duimen bij af te likken.

Dropkick Murphys werd in 1996 opgestart en staat telkens garant voor een zinderende show waar hun mix van punk, hardcore, rock en Celtic folk uitstekend tot zijn recht komt. De heren hebben ook negen full-albums in hun discografie, maar het is vooral tijdens live concerten dat hun aanstekelijke en opzwepende nummers het best tot hun recht komen.

Manowar is bezig an zijn afscheidstournee. De band werd in 1980 opgestart en is misschien wel dé vaandeldrager van true heavy metal. Hun discografie telt dertien full-albums en tal van live albums. De band wordt nog steeds gedragen door bassist Joey DeMaio en vocalist Eric Adams. Wij, van MUSIKA, zijn benieuwd of de band nog steeds even luid en krachtig klinkt als in de beginjaren.

*Mainstage 2

!!!!! 100% Frenchies !!!!!

Tremplin Voice Of Hell winnaar van deze internationale competitie: nog niet gekend bij het schrijven van dit artikel.

Klone is een band uit de buurt van Poitiers waar de band in 1995 werd opgestart. Het gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van een mix van progressive metal en groove metal. De discografie telt momenteel vijf full-albums.

Blackrain werd in 2002 opgestart en zorgt voor een mix van hard rock, speed metal en glam metal (W.A.S.P. en Mötley Crüe zijn de grote voorbeelden). Het viertal heeft vijf full-albums op de markt.

Lofofora komt uit de buurt van Parijs. De band werd in 1989 en wordt beschouwd als een van de eerste Franse bands die rap metal brengt. Maar ook hardcore, punk en nu metal zitten in de sound verweven.

No One Is Innocent werd eveneens in de buurt van Parijs opgestart. Sinds 1994 staat vocalist Kémar Gulbenkian er aan het roer en wordt een muzikale mix van rap metal, funk metal en alternative metal op de wereld losgelaten. De discografie telt voorlopig zes full-albums.

Dagoba werd in de buurt van Marseille opgestart in 1997. Dit gezelschap brengt een furieuze en gedreven mix van industrial metal en groove metal. Het viertal heeft zeven full-albums op zijn palmares staan.

Ultra Vomit komt uit de buurt van Nantes waar de band in 1999 werd opgestart. In de beginperiode eerst nog als death metal / grindcore band, maar gaandeweg slopen elementen uit andere (sub)genres het muzikale spectrum van de heren binnen zodat die nu moeilijk in een bepaald vakje te plaatsen zijn. De discografie telt slechts drie full-albums: erg productief zijn de heren dus niet.

Mass Hysteria werd in 1993 opgestart en heeft een enorme aanhang in het thuisland. Ze zorgen voor een mix van industrial metal, alternative metal en nu metal. De heren hebben negen full-albums op de markt.

Gojira is tegenwoordig de absolute topper als het aankomt op Franse metalbands. De mix van progressive metal, death metal en groove metal slaat immers enorm aan. De band werd in 1996 opgestart als Godzilla, maar kiest sinds 2001 voor de naam Gojira. Ze hebben zes full-album op de markt.

*Temple

Khaos-Dei werd in 2013 opgestart. Dit Franse trio brengt black metal en liet hun sound tot nu toe vereeuwigen op twee full-albums.

Aorlhac is ook al een Frans black metal trio maar dan een die in 2007 werd opgestart om er, na twee full-abums, de brui aan te geven in 2010. Sinds 2017 is het gezelschap terug actief en vorig jaar werd hun derde full-album gelanceerd.

Uada is een Amerikaanse melodic black metal buurt die in 2014 werd opgestart in de buurt van Portland, Oregon. Dit gezelschap heeft twee full-albums ter beschikking.

Trollfest werd in 2003 opgestart. Dit Noorse gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van folk metal die ze op een aanstekelijke manier brengen tijdens live concerten. Het gezelschap heeft zeven full-albums op de markt.

Diamond Head is een van de bands die aan de wieg stond van NWOBHM. De band werd in 1976 opgestart, maar hield het in 1985 voor bekeken. Tussen 1991 en 1994 liet men weer van zich horen, maar het is pas sinds 2000 dat gitarist Brian Tatler (enig nog overgebleven lid van de originele line-up) het weer echt ziet zitten. De discografie telt momenteel zeven full-albums.

Impaled Nazarene komt uit Finland waar de band in 1990 werd opgestart. Ze drukken zich muzikaal uit aan de hand van black metal. De discografie van dit gezelschap telt reeds twaalf full-albums waarvan het meest recente, ‘Vigorous And Liberating Death’, ook al weer dateert van 2014.

Venom Inc. is een van de twee incarnaties van het befaamde Venom. Dit trio werd in 2015 opgestart en heeft met ‘Avé’ slechts een full-album op de markt. Maar het spreekt vanzelf dat ook een pak oudere Venom nummers door de speakers knallen als men live speelt. Met Demolition Man (bass en vocals) en Mantas (gitaar) in de rangen heeft men immers toch wel dat recht.

Hellhammer performed by Tom Warrior’s Triumph Of Death: Het Zwitserse Hellhammer bestond slechts twee jaar maar liet een blijvende indruk na. De mix van speed metal, thrash metal en black metal die het drietal bracht wordt aanzien als de voorloper van pure black metal. Tom Warrior, nu o.a. bij Trypticon was een van de leden van het illustere gezelschap, brengt nu met Triumph Of Death nieuw leven in de catalogus van Hellhammer. Wij zijn alvast uiterst benieuw hoe dit nu zal klinken!

King Diamond werd in 1985 opgestart nadat Mercyful Fate er de brui aan gaf. De band zorgt voor traditionele heavy metal maar dankzij de hoge vocale uithalen van King Diamond zelve verkrijgt de band zijn specifieke geluid. Voeg daaraan toe dat zowat elk album van het gezelschap een concept album is geworden en dat de heren dit ook steeds meesterlijk en theatraal op de planken brengen en je begrijpt dat dit gezelschap voor een heel knappe visuele show kan zorgen.

*Altar

Freitot is een Frans death metal trio uit de buurt van Parijs. Het gezelschap werd in 2014 opgestart en zorgde vorig jaar voor een eerste titelloos album.

Cult Leader werd in 2013 in Salt Lake City, Utah opgestart. Het gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van een mix van metalcore, punk, sludge en grindcore. Niets voor tere zieltjes dus.

Sublime Cadaveric Decomposition komt uit de buurt van de Franse hoofdstad Parijs alwaar de band in 1996 werd opgestart. Men brengt een verwoestende mix van grindcore en death metal en deed dit tot in 2006 zonder tekst. Growls en screams werden wel gebruikt. De discografie van dit eigenzinnige gezelschap telt vijf full-albums waarvan twee zonder tekst.

Daughters is een Amerikaans viertal uit Providence, Rhode Island waar de band in 2002 werd opgestart. In 2009 viel het doek voor de band, maar sinds 2013 is men terug actief om hun mix van grindcore en noise rock aan de wereld te verkondigen.

Power Trip is een Amerikaans gezelschap uit Dallas, Texas. Het vijftal is actief sinds 2008 en kiest voor een mix van crossover en thrash metal om zich muzikaal uit te drukken. De heren hebben twee full-albums op de markt.

Kvelertak is een Noors gezelschap dat een eigenzinnige mix brengt van rock ‘n’ roll, hard rock, black metal en punk. De band zag het levenslicht in 2007 en heeft voorlopig drie full-album op de markt.

Pestilence is een Nederlandse technical death metal band die onlangs aan de derde etappe in de muziakle carrière toe is. De band ontstond in 1986 en gaf er in 1994 de brui aan. Ook tussen 2008 en 2014 was het gezelschap actief. En nu dus terug sinds 2016. met ‘Hadeon’ (2018) zorgde de band ondertussen voor een achtste full-album.

Possessed is een Amerikaans gezelschap dat aan zijn derde etappe in zijn muzikale carrière toe is: eerst tussen 1983 en 1987, dan tussen 1990 en 1993 en uiteindelijk sinds 2007. Ze worden aanzien als een van de grondleggers van het death metal genre dankzij de titel van hun eerste demo ‘Death Metal’ (1984). Verwacht je aan ene brutale set thrash metal / death metal van dit vijftal.

Carcass is een britse band die in 1986 werd opgestart. Tijdens hun eerste levensperiode (tot 1996) mag je de heren in het vakje goregrind / grindcore plaatsen. Toen de heren aan een tweede muzikale carrière begonnen (in 2007) slopen er steeds meer andere invloeden in hun sound zodat we nu mogen spreken van een band die een mix brengt van melodic death metal en death ‘n’ roll.

*Valley

The Necromancers zijn afkomstig van het Franse Poitiers en brengen sinds 2015 een mix van hard rock, heavy metal en doom. Twee full-albums zijn daar reeds getuige van.

Valley Of The Sun is een Amerikaans gezelschap dat het levenslicht zag in Cincinati. Sinds 2009 kan je kennis maken met de stoner rock van dit viertal middels o.a. hun drie full-albums.

Conan is afkomstig uit het Britse Liverpool waar de band in 2006 werd opgestart. Het trio rond vocalist / gitarist Jon Davis heeft voorlopig vier full-albums op de markt. Verwacht je aan zware set stoner metal en doom.

Radio Moscow ontstond in 2003 in Story City, Iowa. Tot op heden telt de discografie van die gezelschap vijf full-albums. Je mag je verwachten aan een mix van psychedelica, blues rock, garage rock, acid rock en hard rock.

My Sleeping Karma is een Duits gezelschap dat zich muzikaal uitdrukt met een instrumentale mix van stoner metal en psychedelica. Hun discografie telt momenteel vijf full-albums.

All Them Witches is een Amerikaans viertal dat in Nashville, Tennessee in 2012 het levenslicht zag. Muzikaal krijg je van deze heren een mix van blues rock, hard rock, stoner rock en psychedelica. Het gezelschap heeft vijf full-albums op de markt.

Graveyard is een Zweeds viertal uit Gothenborg waar de band in 2006 werd opgestart. Ondertussen telt hun discografie vijf full-albums. Van deze heren krijg je een mix van hard rock, blues rock psychedelica en occult rock die we ook onder de noemer retro rock kunnen plaatsen.

Uncle Acid And The Deadbeats komt uit het Britse Cambridge en zorgt voor een mix van occult rock, stoner rock, psychedelica, doom en heavy metal. De discografie van dit viertal telt momenteel vijf full-albums.

Fu Manchu is een Amerikaans stoner rock / desert rock gezelschap dat in 1985. De heren beschikken over een uitgebreide discografie waarvan ‘Clone Of The Universe’ (2018) het laatste full-album is

*Warzone

Stinky is een Frans gezelschap uit de buurt van Nantes dat een mix van (melodic) hardcore en punk brengt.

The Rumjacks komen uit het verre Australië en laten de wereld sinds 2008 kennis maken met hun visie op een gedreven mix van punk rock, Celtic punk en folk. De discografie van dit gezelschap telt vier full-albums.

The Dwarves werden origineel opgestart in Chicago, Illinois maar hebben nu San Fransisco, California als uitvalsbasis. De originele sound van garage rock kreeg injecties van punk en hardcore mee zodat we nu kunnen spreken van garage punk. Dertien full-albums zijn er ondertussen op de markt verschenen van dit gezelschap.

The Interrupters ontstonden 2011 en zorgen voor een mix van ska en punk rock. Het viertal bestaat uit de drie broers (Jesse, Justin en Kevin Bivona) en vocaliste Aimee Interrupter. Het viertal heeft drie full-albums op de markt.

Hank Von Hell is een nieuwe band rond voormalig Turbonegro frontman Hank Von Helvete of welke artiestennaam hij ook mag gebruiken. Van zijn debuutalbum hadden we toch iets meer verwacht (zie cd-reviews). Hij blijft bij zijn muzikale biotoop van hard rock, punk en glam metal trouw.

No Fun At All is een Zweeds gezelschap dat zich muzikaal uitdrukt aan de hand van een mix van punk rock en (melodic) hardcore. De band werd origineel in 1991 gevormd maar kende al een paar periodes van inactiviteit. Sinds 2013 lijkt het de band terug voor de wind te gaan.

Me First And The Gimme Gimmes is een soort van punk rock super groep die in 1995 werd opgestart en uitsluitend covers brengt ineen mix van pop, punk en rock.

Descendents werd in 1977 opgestart en zorgt voor een mix van punk rock, (melodic) hardcore, pop en punk. Er waren ook al een heel pak jaren van inactiviteit, maar sinds 2010 is de band terug echt actief. Ze hebben zeven full-albums op de markt.

Sum 41 timmert sinds 1996 onverdroten aan een muzikale carrière. Dit Canadese gezzelschap staat erom bekend dat ze enorm veel concerten op een jaar afleveren. De heren hebben zes full-albums op de markt en wonnen reeds tal van belangrijke muziekprijzen. Ze zorgen voor een mix van punk rock, alternative rock, alternative metal en (melodic) hardcore.

SUM 41. March 2009. The Glass House. Photographs By Lisa Johnson Rock Photographer.