The End Of The Ocean: -Aire

De uit Ohio afkomstige post rock band The End Of The Ocean schiep door zijn sprankelend debuut in 2011, ‘Pacific-Atlantis’, zeer hoge verwachtingen. Ze werden afgeschilderd als één van de vaandeldragers van de Amerikaanse post rock. In het voetspoor van o.a. Explosions In The Sky, This Will Destroy You of Caspian. In 2012 kwam een bevestiging van hun kunnen in de vorm van de ep ‘Excelsis’. Dit resulteerde, volgens bronnen, in bijna twintig miljoen streams op Spotify. De band leek gelanceerd, maar toen werd het plots heel stil rond The End Of The Ocean. Nu komt eindelijk een gloednieuwe schijf op de markt ‘-Aire’ – uitgebracht via Rude Records. De eerste song, ‘Endure’, is een typische post rock song die aanduidt waarom deze band zo hoog werd aangeschreven binnen de scene medio 2011. De band bestaat uit muzikanten die uiteenlopende emoties weten te verstoppen binnen hun sound. Binnen een heel weemoedige omkadering. De intensiviteit binnen het genre, dat ervoor zorgt dat je telkens naar hogere atmosferen begint te zweven, is zo belangrijk om ons bij post rock over de streep te trekken. En dat gegeven komen we eveneens over de gehele lijn tegen. Luister maar naar wondermooie songs als ‘Homesick’, ‘Forsaken’ tot het meer dan zes minuten lange ‘Redemption’. Op zich is dat allemaal niets nieuws onder de zon, en ooit wel eens voorgedaan, maar net het feit dat bij elke song opnieuw zo intens op de emoties van de aanhoorder wordt ingespeeld, waardoor je als het ware wordt gehypnotiseerd door die verdovende en melancholische klanken, worden ook wij telkens over de streep getrokken. Soms gaat dit door middel van een wat bevreemdend aanvoelende start, en bouwt de band subtiel op naar een zekere climax. Om dan je weer bij de keel te grijpen binnen intieme atmosferen. Die intieme momenten worden bovendien niet brutaal de grond ingestampt door oorverdovende climaxen, het gaat echt in golvende bewegingen waardoor je als aanhoorder de tijd hebt om even tot positieven te komen om klaar te zitten voor een andere golf aan intensieve pracht die gevoelige snaren raakt. Besluit: ‘-Aire’ is dus een typische, intense tot intieme postrock schijf die elk beetje liefhebber van het genre net om bovenstaande reden zonder enige moeite kan en mag omarmen. The End Of The Ocean vindt het genre anno 2019 wellicht niet opnieuw uit, maar laat met dit album horen dat een bladzijde van moeilijke tijden is omgeslagen. En de band na zeven lange jaren, klaar is om zijn plaats binnen dat typische postrock gebeuren terug met een knal van formaat in te nemen.

Erik van Damme (70)

Rude Records

Tracklist: 1. Endure 2. Bravado 3. Jubilant 4. Self 5. Homesick 6. Forsaken 7. Redemption 8. Ascend 9. Desire 10. Birthright 05:05