Een festival blik rondom ons.

België telt enorm veel festivals en het is net alsof dat jaarlijks maar blijft groeien. Vooral kleinere en / of middel grote festivals schieten als paddenstoelen uit de grond en door het bos zie je soms de bomen niet meer. Maar ook in het buitenland schreeuwen een pak minder grote festivals om aandacht. Zelf gaat MUSIKA al een aantal jaar naar het Cernunnos Pagan Fest in het Franse Noisiel (waarvan je later nog een stuk meer info te lezen krijgt bij MUSIKA), maar we willen hier ook een aantal andere festivals onder de aandacht brengen. Misschien een idee om eens een buitenlands reisje te maken en ondertussen een festival mee te pikken. We zetten er een paar op een rijtje.

Iedereen kent ongetwijfeld het befaamde Wacken Open Air Festival dat telkens begin augustus plaats vind. Maar weet je ook dat er op 22, 23 en 24 februari een indoor festival plaats vind onder de naam Wacken Winter Nights? Drie dagen lang is dan genieten van vooral folk metal en pagan metal.

Van 3 tot en met 5 mei is er Desert Fest London in de Britse hoofdstad en Desert Fest Berlin in de Duitse hoofdstad, een festival waar liefhebbers van stoner rock, doom, psychedelica en dergelijke reikhalzend naar uitkijken. Later dit jaar, meer bepaald in oktober, is er ook een nieuwe editie van Desert Fest gepland in Antwerpen.

Op 10 en 11 mei is er het Nordic Noise festival met o.a. Candlemass en Tygers Of Pan Tang. Het festival vind plaats in Kopenhagen, Denemarken en ondersteund vaak artiesten die onderdak vinden bij het Mighty Music label.

Op 31 mei en 01 juni is er, ook al in de Deense hoofdstad Kopenhagen, het Udgårdsfest, een festival dat zich wil toeleggen pagan metal, folk metal, Viking metal en black metal. Moonsorrow wordt door aangekondigd als headliner.

En dan is er ook nog het HRH Vikings Festival dat in 2019 voor de tweede maal zal plaats vinden in het Britse Sheffield op 30 november en 01 december. Het spreekt voor zich dat men daar vooral bands programmeert die zich thuis voelen in volgende (sub)genres: battle metal, nordic metal, pagan metal, black metal en death metal.

We weten het: dit is slechts een heel kleine greep uit het aanbod aan uitstekende buitenlandse festivals, maar misschien loont het de moeite om naar een van deze festivals af te zakken.

Meer info nodig over deze festivals? Check dan volgende websites:

-Wacken Winter Nights: www.wacken-winter-nights.com

-Desert Fest London: www.desertfest.co.uk

-Desert Fest Berlin: www.desertfest.de

-Nordic Noise: www.facebook.com/Nordicnoisefestival/

-Udgårdsfest: www.facebook.com/Udgaardsfest

-HRH Vikings Festival: www.facebook.com/hrhvikings of www.hrhvikings.com