Mr. Bison: Echoes From The Universe

Het Toscaanse viertal Mr. Bison is voor mij een onbekende. Toch brachten ze hun eerste ep reeds in 2011 uit en zijn ze met hun conceptalbum ‘Echoes From The Universe’ al toe aan hun vijfde langspeelplaat. Ze brengen psychedelische rock met progressieve invloeden. Het concept rond het album draait rond het idee om jezelf een weg te banen door het leven in plaats van te leven naar een vooraf bepaald doel, geïnspireerd op Noorse mythologie. Het album bestaat uit zeven nummers die doorgaans tussen de vijf en zeven minuten duren. De modus operandi is hier om een bepaalde melodie of idee te repeteren en er variaties op te brengen door middel van andere klanken, intonaties en texturen. Hoewel het album auditief uitmuntend gemixt is, waarbij zowel de drums, vocals, gitaren, bas en synths goed tot hun recht komen, vallen de daadwerkelijke nummers me vaak tegen. Het is voor mij allemaal wat te los en meanderend, waardoor de nummers ook snel in elkaar durven lopen. De opener ‘The Child Of The Night Sky’ komt voor mij nog het dichtst bij een volwaardig aanvoelende song. Verder heb ik helaas de indruk naar een goed gemixte demonstratie van gitaareffecten te luisteren. Nee, Mr. Bison kan me met hun ‘Echoes From The Universe’ niet overtuigen, in tegenstelling tot enkele labelgenoten die het dit jaar wel al konden, want label Heavy Psych Sounds heeft me al meermaals verrast de afgelopen twee maanden.

Thomas Vervoort (55)

Heavy Psych Sounds

Tracklist: 1. The Child Of The Night Sky 2. Collision 3. Dead In The Eye 4. Fragments 5. The Promise 6. The Veil 7. Staring At The Sun