Durbuy Rock Festival op 10 en 11 mei.

De data van Durbuy Rock Festival zetten we elk jaar nogal vlug vast in onze agenda. Het is immers een heel knap georganiseerd festival waar talent van eigen bodem een plaats krijgt op de affiche naast een aantal gevestigde waardes. Telkens opnieuw weten de organisatoren een mooie affiche op te bouwen zodat we er elk jaar opnieuw genieten van knappe concerten en shows. Ook dit jaar is de affiche van Durbuy Rock Festival, dat zoals steeds door gaat in Bomal-sur-Ourthe, een klein en gezellig dorpje vlakbij Durbuy. Gespreid over twee dagen en twee podia zullen zo’n drieëntwintig bands – Je hoeft geen enkele band te missen! – er het best van zichzelf geven. Zoals je van MUSIKA gewoon bent, zetten we die allen even op een rijtje en geven je, indien nodig, nog wat duiding.

Op vrijdag 10 mei gaan de deuren van Durbuy Rock Festival open omstreeks 16u00. De eerste band een halfuurtje later al op het podium verwacht.

Het Belgische Räum mag het festival op het binnenpodium aftrappen. Räum is een black metal gezelschap, opgestart in 2020, uit de buurt van Luik en zorgde vorig jaar voor een eerste full-album met ‘Cursed By The Crown’.

Het eveneens Belgische Tardigrad mag openen op het outdoor podium. Tardigrad is een death metal die in de buurt van Namen in 2016 werd opgestart. Het gezelschap tekende ondertussen voor twee ep’s: ‘Cryptobiosis’ (2020) en ‘Desiccation’ (2023).

Het Duitse Xandria werd in 1994 opgestart in Bielefield door Marco Heubaum, de enige die alle wisselingen in de line-up overleefde. Wij, van MUSIKA, zagen deze symphonic metal band ondertussen al een aantal keer tijdens een live concert en alhoewel we reeds verschillende vocalistes de revue zagen passeren, blijven we steeds onder de indruk van het talent dat Marco rondom zich weet te verzamelen. Xandria zorgde reeds voor negen full-albums en daarvan is ‘The Wonders Still Awaiting’, dat vorig jaar op de markt kwam, het meest recente werkstuk van.

Het Franse ODC, een band opgestart in de buurt van Parijs, kennen we eigenlijk zo goed als niet. Het wordt dus ook voor ons, van MUSIKA, een ontdekkingstocht. ODC staat voor een mix van classic rock en modern metal.

In 1996 werd in Helsingborg, Zweden Soilwork opgestart. Deze band zorgt voor een stevige, maar best wel melodieuze sound die we, in de bgeinperiode dan toch, konden omschrijven als melodic death metal met wat invloeden uit groove metal. Dat laatste zit er nu ook nog zeker in maar ook invloeden uit metalcore zijn nu aanwezig in de sound van Soilwork. De band zorgde reeds voor twaalf full-albums en daarvan is ‘Övergivenheten’ uit 2022 het meest recente werkstuk van.

Het Nederlandse Delain werd in 2002 opgestart door Martijn Westerholt (ex Within Temptation) om als uitlaatklep te dienen voor zijn symphonic metal nummers. Het was de bedoeling een solo-project te blijven, maar toen Charlotte Wessels erbij kwam in 2005 werd het project een full-band. Een pak ep’s volgden, evenals zes full-albums vooraleer aan het sprookje een einde leek te komen want in 2021 werd iedereen door Martijn uitgezwaaid. Met een nieuwe line-up, waaronder vocaliste Diana Leah, werd begin vorig jaar een zevende full-album voorgesteld: ‘Dark Waters’. Delain is dus terug van niet weg geweest.

Het Finse Amorphis werd in 1990 opgestart in Helsinki, Uusimaa. Het gezelschap zorgde al meteen voor een heel eigenzinnige mix aan stijlen waarin we elementen uit o.a. death metal, progressive rock, doom en zelfs folk in konden ontdekken. De band zorgde ondertussen voor een uitgebreide discografie met o.a. vijftien full-albums waarvan ‘Halo’ (2022) het meest recente is. Qua sound evolueerde Amorphis ook al, want het lijkt ons dat de heren nu een stuk meer richting melodic heavy metal neigen. Hoe dan ook, tijdens live concerten staat er steeds een enorm geolied collectief op de planken.

Het Zweedse Candlemass werd in 1984 opgestart. De band kende reeds een aantal keer een periode van inactiviteit maar komt steeds opnieuw terug aan de oppervlakte door de grote bezieler van deze doom metal band: bassist Leif Edling. Al mogen we de bijdargen van de overige bandleden natuurlijk niet minimaliseren. In de discografie van Candlemass vinden we o.a. dertien full-albums en daarvan is ‘Sweet Evil Sun’ (2022) het meest recente van. Tijdens live concerten klinkt de band, als je het ons vraagt, nog iets beter en sterker.

High Voltage een Belgische band mag de eerste dag afsluiten. Dit gezelschap probeert de sound van het Australische AC/DC te evenaren middels een aantal covers van deze toch wel legendarische hard rock ‘n’ roll band. We denken dat High Voltage er in zal slagen om voor een passend afsluitend feestje te zorgen!

Op zaterdag 11 mei gaan de deuren van Durbuy Rock Festival reeds open omstreeks 11u30. Een kwartiertje later mag de eerste band al aantreden.

We kennen het Belgische Stand For niet zo goed, al weten wel dat het gezelschap afkomstig is uit de buurt van Mons en zich muzikaal laat gelden via een modern klinkende versie van heavy metal. Mogen of kunnen we Stand For dan in het vakje modern metal plaatsen?

Nog meer bij MUSIKA minder bekend Belgische talent krijgen we te horen met Through The Void. Deze uit de buurt van Brussel afkomstige band zorgt muzikaal vooral voor nu metal, al komen ook daar ook invloeden uit andere (sub)genre bij kijken. Through The Void zorgde reeds voor twee ep’s. Als we het goed hebben is ‘Life Is Cancelled’ uit 2022 daarvan het meest recente werkstuk.

Ook uit de omgeving van de Belgsiche hoofdstad is Echoes Of Nihil afkomstig. Ook rond dit gezelschap tasten we bij MUSIKA wat in het duister, al weten we wel dat Echoes Of Nihil muzikaal voor een mix van metal en hardcore staat.

Het Franse Disconnected werd in 2016 opgestart in de buurt van Troyes. Muzikaal drukt dit gezelschap zich uit aan de hand van modern metal. Twee full-albums sieren ondertussen de discografie van Disconnected en daarvan is ‘We Are Disconnected’ uit 2022 het meest recente van.

Het Oostenrijkse Insanity Alert werd in 2011 opgestart in Innsbruck. De band zorgt voor een mix van thrash metal en crossover die tijdens live concerten steeds opnieuw zorgt voor een heel knallend feestje daar er een pak humor mee gepaard gaat. Insanity Alert zorgde reeds voor een ep en drie full-albums waarvan ‘666-Pack’ (2019) het meest recente is, maar is dus vooral tijdens live concerten een garantie op een feestje.

Ook het Belgische Baraka staat er om bekend dat men garant staat voor een stevig knallend muzikaal feestje. En ook bij Baraka is humor nooit ver weg. Zelf benoemn ze hun sound “fritcore”.

Thrash fanaten zullen dan weer uitkijken naar de passage van het Griekse Suicidal Angels. Deze band, opgestart in hoofdstad Athene, is reeds actief sinds 2001 en is een graag geziene gast op de Belgische podia. De heren van Suicidal Angels zorgden reeds voor acht full-albums en daarvan is het onlangs op de markt gekomen ‘Profane Prayer’ het meest recente werkstuk van.

Het Duitse Equilibrium werd in Starnberg in 2001 opgestart en zorgt voor een stevige epische folk metal sound. De band zorgde ondertussen voor zes full-abums al dateert het meest recente werkstuk, ‘Renegades’, wel van 2019. Maar misschien is het vertrek van vocalist Robse in 2022 daar niet vreemd aan. Hoe dan ook, wij, van MUSIKA, hebben al een aantal heel knappe concerten gezien en gehoord van Equilibrium en kijken dan ook enorm uit naar deze band.

Het Amerikaanse Exhorder werd reeds in 1985 opgestart maar kende ook al een aantal periodes van inactiviteit. Deze band wordt beschouwd als een van de eersten die voor ene mix van thrash metal en groove metal zorgden. Vooral Pantera zorgde er uiteindelijk voor dat het (sub)genre enorm populair werd. Exhorder zorgde slechts voor drie full-albums die stuk voor stuk enorm goed ontvangen worden door pers en publiek. Het meest recente werkstuk van de band is ‘Mourn The Southern Skies’ uit 2019.

Het in Duitsland enorm populaire Feuerschwanz werd in 2004 opgestart in Erlangen. Het gezelschap kiest voor een mix van medieval folk, folk metal en folk rock om zich muzikaal te laten gelden, iets wat vooral tijdens live concerten voor opwindende en zinderende feestjes zorgt. Feuerschwanz zorgde reeds voor een knappe discografie met o.a. elf full-albums waarvan ‘Fegefeuer’, dat vorig jaar op de markt kwam, het meest recente werkstuk is.

Het Britse The Raven Age werd in het begin vooral geroemd omdat de band met George Harris (gitaar) de zoon van Steve Harris (Iron Maiden) in de rangen telde. De band werd in 2009 opgestart en staat ondertussen al ferm op eigen benen. Hun mix van melodic groove metal en metalcore kan je ondertussen beluisteren op drie full-albums en ‘Blood Omen’ uit 2023 het meest recente werkstuk voor The Raven Age.

Het Finse Sonata Arctica werd in 1999 opgestart maar kent wel een voorgeschiedenis die terug gaat tot 1996 als Tricky Beans en Tricky Means. Deze power metal band heeft met Tony Kakko in de rangen een fantastische vocalist in huis, zonder dat we de klasse van de overige muzikanten willen minimaliseren. De band zorgde zonet voor een veertiende full-album met ‘Clear Cold Beyond’. Dat Sonata Arctica tijdens live concerten ook nog steeds een stevig feestje kan bouwen, bewezen ze halfweg november nog op de eerste editie van Hell’s Balls te Kortrijk.

Het Nederlandse Heidevolk werd in 2002 opgestart maar niemand van de originele line-up is er nu nog bij. Toch blijft de band trouw aan zijn muzikale stijl: een mix van folk metal en Viking metal. Het gezelschap zorgde ondertussen voor zeven full-albums en daarvan is ‘Wederkeer’ uit 2023 het meest recente van. Hoe knap we die albums ook vinden, het is vooral tijdens live concerten dat Heidevolk ons steeds opnieuw weet te overtuigen. Hun opzwepende nummers zullen daar ongetwijfeld debet aan zijn en dan vooral een “klassieker” als ‘Vulgaris Magistralis’.

Als afsluiter van deze editie van Durbuy Rock Festival kozen de organisatoren voor KK’s Priest. Dit Britse gezelschap werd in 2019 opgestart en heeft met gitarist KK Downing één van de twee originele gitaristen van Judas Priest in zijn rangen. De man is ook de grote bezieler van deze band die ondertussen ook al twee eigen full-albums op de markt heeft gebracht waarvan ‘The Sinner Rides Again’ (2023) het meest recente is. Maar dat er een pak “oudere” Judas Priest nummers in de setlist van KK’s Priest te horen zijn, zal wel niemand verbazen. We vermoeden dat het dak er dan ook wel zal afgaan bij de set van KK’s Priest.

Zo zorgen de organisatoren van Durbuy Rock Festival opnieuw voor een heel knappe affiche die een heel pak metal fans zal doen afzakken naar Bomal-sur-Ourthe. Wij willen er alvast opnieuw bij zijn. Wacht niet te lang om je ticket aan te schaffen, want met zo’n affiche zou het bordje “uitverkocht” wel eens voor de aanvang van het festival aan de deur kunnen hangen! Meer info vind je ongetwijfeld op www.durbuyrock.be of via de facebookpagina van het evenement: https://www.facebook.com/DRFasbl/