Cantique Lépreux: Le Bannissement

Ongeveer tien jaar timmert het Canadese Cantique Lépreux aan een muzikale carrière. De band ontstond in Quebec in 2014. Eerst als een drietal – Matrak (bass), Cadavre (drums, percussie) en Blanc Feu (gitaar, vocals, keyboards) – maar sinds 2019 als een kwartet door de toevoeging van ritme gitarist Ascèse. Als drietal zorgde men voor twee full-albums vol zwartgeblakerd geweld; als kwartet kwam daar nog een ep, ‘Sectes’ (2021), bij en nu dit derde full-album. ‘Le Bannissement’ telt zeven zwartgeblakerde tracks waarin we heel wat kracht en dreiging in terug horen. De vrij lange composities – ‘Fuir’ haalt net niet de grens van vijf minuten, terwijl ‘Rvivières rompues’ boven de negen minuten grens af klokt. – krijgen voldoende tempo en ritme wisselingen mee om ons een onderhoudend schijfje aan te bieden die ons net geen vijfenveertig minuten lang weet te boeien. Toch is het niet zo dat we hier compleet van de sokken worden geblazen: daarvoor kleurt het kwartet veel te mooi binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre. Wel moeten we toegeven dat geen van de tracks onder het door ons voorop gestelde niveau zakken. We krijgen dus goed opgebouwde tracks te horen waar we stevig kunnen op headbangen en ons laten meevoeren op een kille en donkere muzikale trip met dreigende vocalen. Zo zorgt Cantique Lépreux voor een goed, zij het echt wel genre gebonden album. Liefhebbers van de band zullen ook dit album aan hun collectie willen toevoegen. Voor de overige liefhebbers zal het vooral afhangen hoeveel black metal ze in de collectie willen staan hebben. Want alhoewel we dit een best goed album vinden, missen we toch die extra aantrekkingskracht om ons compleet overstag te doen gaan en dit album volmondig aan te prijzen.

Luc Ghyselen (70)

Eisenwald Eisen 245

Tracklist: 1. Le ravissement 2. Fuir 3. Rivières rompues 4. Archétypes 5. Par la gueule des fantômes 6. Le rêve primordial 7. Consécration