Een eerste editie van Hell Open Air.

Nieuw op de festival kalender is Hell Open Air, te Diest, dat zich meteen presenteert als ene tweedaags evenement. Opvallend is het feit dat het festival zich tijdens die twee dagen een beetje richt op aparte doelgroepen. Zo wordt op de eerste dag, zaterdag 4 mei, een eerbetoon gebracht aan het befaamde Heavy Sound Festival, terwijl men op dag twee, zondag 5 mei, voor een “female fronted” dag zorgt.

Hell Open Air is er dus voor het eerste bij op de festival kalender en op zaterdag 4 mei mogen zes tribute bands aantreden. Bands dus die hun idolen eren, maar dan wel van bands die ooit op een editie van het toch wel legendarische en befaamde Heavy Sound Festrival stonden. Wij, van MUSIKA, zijn dan ook razend benieuw of Damaged Justice, Motörheads, The King Diamond Conspiracy, Dorothea en Slayer Cover Band hun idolen – achtereenvolgend Metallica, Motörhead, Mercyful Fate, Warlock en Slayer – die absolute topbands zullen kunnen doen herleven met hun sound en présence. De zesde band die dag, Busted In Rock, is dan weer een band die covers brengt van tal van klassiekers uit die roemrijke en uiterst belangrijke periode in de heavy metal geschiedenis.

Op zondag 5 mei, de tweede dag van Hell Open Air, worden er negen bands verwacht in Diest. Opvallend is toch wel het feit dat de organisatie kiest voor “female fronted” bands. We zetten ze even op een rijtje en geven, voor dat nog nodig moet zijn, wat duiding.

Shots Fired, uit de buurt van Antwerpen, kan je als rockband bestempelen. De band zorgde reeds voor twee singles: ‘Girl Down’ en ‘Dark Road’.

Splendidula werd in 2008 opgestart, maar niemand van de originele line-up is er tegenwoordig nog bij. Vocaliste Kristien Cools houdt het reeds het langst vol bij dit gezelschap, meer bepaald sinds 2012, dat voor een mix van sludge, doom en stoner zorgt. De band zorgde reeds voor drie heel knappe full-albums waarvan ‘Somnus’ uit 2021 het meest recente werkstuk is.

Skeptical Minds is actief sinds 2002 en werd in de buurt van onze hoofdstad, Brussel, opgestart. De band zorgt voor een mix van industrial, gothic en rock. Naast o.a. twee ep’s en twee live albums, zorgde de band ook reeds voor vier full-albums. Het meest recente daarvan is ‘Kharon’, dat eind vorig jaar op de markt kwam.

Triagone is een nog vrij jonge band want pas opgestart in 2019 in de buurt van Brussel. De band zorgde wel reeds voor een ep, ‘Sem Papyrvs’ (2023), en zorgt telkens opnieuw voor heel knappe, energieke, concerten om hun technical death metal weer te geven.

Het Spaanse Synlakross werd in de buurt van Valencia in 2008 opgestart. Ze brengen een mix van metalcore, gothic en death metal. De band zorgde reeds voor vier full-albums, een demo en een ep. Het meest recente werkstuk is die ep, ‘Ideas Are Bulletproof’, die sinds 2022 verkrijgbaar is.

Vermilia is een solo project van de Finse Vermilia dat de dame in kwestie in 2017 heeft opgestart. Ze zorgt voor een wat eigenzinnige kijk op een mix van atmospheric black metal en pagan metal. De twee full-albums die Vermilia reeds op de markt bracht, ‘Kätkyt’ (2018) en ‘Ruska’ (2022), worden door liefhebbers van het (sub)genre enorm gewaardeerd. Ook tijdens live concerten zorgt de dame voor ene intense en beklijvende sfeer.

Cobra Spell is een “all female” band opgestart in het Nederlandse Tilburg in 2019. Naast een paar singles en twee ep’s zorgde deze band ook reeds voor ene eerste full-album met ‘666’ die begin december vorig jaar op de markt kwam. Verwacht je aan een energieke en gedreven set traditional heavy metal.

Defacing God werd in 2015 in het Deense Aalborg, Nordjylland opgestart en zorgt voor ene mix van gothic en symphonic black metal. Naast een paar singles zorgde de band ook reeds voor één full-album. ‘The Resurrection Of Lilith’ is sinds begin september 2022 verkrijgbaar.

Als “top of the bill” wist de organisatie het Britse Girlschool te strikken. Deze “all female” band werd reeds in 1978 opgestart en stond dus mee aan de wieg van wat we tegenwoordig NWOBHM noemen, al is hun sound toch eerder geworteld in hard rock. De band werd in het begin een beetje beschouwd als een vrouwelijk versie van Motörhead al ontwikkelde de band toch een eigen gezicht. De band zorgde in hun lange muzikale carrière, met ook al heel wat wisselingen in de line-up, voor veertien full-albums, als we het goed hebben. Wij waren indertijd nogal fan van hun sound en koesteren nog steeds de eerste twee full-albums van de band: ‘Demolition’ (1980) en ‘Hit And Run’ (1981). Het meeste recente werkstuk van Girlschool is het album ‘WTFortyfive?’ uit 2023. Wij, van MUSIKA, zijn dan ook heel benieuwd hoe Girlschool tegenwoordig klinkt.

Als dat niet voldoende redenen zijn om je ticket voor dit tweedaags festival aan te schaffen, weten we het ook niet. Meer info omtrent de eerste editie van Hell Open Air te Diest vind je alvast op de website van rock & metal café Hell te Diest: www.helldiest.com