Big Big Train: The Likes Of Us

Een echte doorgewinterde liefhebber van progressive rock ben ik zeker niet, maar af en toe haalt een album van een progressive rock band wel mijn playlist. Dit betekent dan ook dat ik af en toe eens verder kijk dan mijn neus lang is en wel eens iets “nieuws” wil proberen. Dit keer dus deze ‘The Likes Of Us’, het zestiende full-album ondertussen van het Britse Big Big Train, een progressive rock band die in 1990 werd opgestart. Enkel Gregory Spawton (bass, mellotron, akoestische gitaar) overleefde alle wijzigingen in de line-up. Naast Gregory horen we hier Alberto Bravin (lead vocals, gitaar, keyboards), Nick D’Virgilio (drums, percussie, vocals, akoestische gitaar), Dave Foster (gitaar), Oskar Holldorff (keyboards, vocals), Clare Lindley (viool, vocals) en Rikard Sjoblom (gitaar, keyboards, vocals). Dit zevental kiest op deze ‘The Likes Of Us’ voor acht tracks die hun technisch kunnen overduidelijk etaleren in lang uitgesponnen tracks waar we tal van wendingen in tempo en ritme horen. Toch zit er een lijn in de tracks en wordt er niet oeverloos uitgepakt met de ene solo na de andere. Een andere vaststelling is natuurlijk het feit dat we verschillende stemmen horen die solo of in verschillende combinaties samengaan. Het zorgt voor extra variatie. Het enige nadeel, vinden wij dan toch, is het feit dat de stemmen naar mijn smaak dan toch, meestal kracht missen. Dat is eigenlijk ook zo als ik het puur muzikale aspect bekijk. Ik mis een rauw of ruw randje. Nu klinkt alles veel te technisch, te perfect. Net alsof er heel veel werd over nagedacht en enorm veel werd gesleuteld aan dit geheel. Slecht is deze ‘The Likes Of Us’ absoluut niet – Ik ben op sommige momenten best wel onder de indruk van de vocale pracht of van een heel knappe gitaarsolo –, maar het geheel mist, opnieuw naar mijn gevoel, toch beleving en energieke kracht. Tja, zoals ik al aanhaalde in het begin van deze review: een doorgewinterde liefhebber van progressive rock ben ik heel zeker niet.

Luc Ghyselen (75)

InsideOut Music

Tracklist: 1. Light Left In The Day 2. Oblivion 3. Beneath The Masts 4. Skates On 5. Miramare 6. Love Is The Light 7. Bookmarks 8. Last Eleven