Daevar: Amber Eyes

‘Amber Eyes’ is het tweede album van deze Duitse band uit Keulen die een prachtige mix van doom / stoner en ietwat grunge brengt. Dit trio bestaat uit bassist en leadzangeres Pardis Latifi, die met een voortreffelijke stem behept is, gitarist Caspar Orfgen, die geniale riffs uit zijn gitaar tovert, en drummer Moritz Ermen Bausch die technisch erg goed zijn drumstokken beheerst. Dit is het soort muziek wat je best niet oplegt tijdens een nachtelijke autorit want door de slepende en soms hypnotiserende sound is de kans dat je indommelt te groot. Op dit album zit je vaak rustig mee te deinen in een soort heerlijke trance op deze wonderbaarlijke muziek. Trage riffs, een soort Sirenen gezang als op de Lorelei rots en toch wordt je soms alert gehouden door strak drumwerk. Dit is zeker te horen tijdens het openingsnummer. Wie fan is van lange en mooie gitaarriffs is zeker bij Daevar aan het juiste adres, zeker tijdens ‘Pay To Pray’. De ingetogen en mysterieuze zang bij het begin van ‘Caliban And The Witch’ doet aan een vrouwelijke druïde denken die door de Teutoonse wouden rond dwaalt. Daarna wordt het nummer wat pittiger met weer die slepende riffs en geniale zang. ‘Amber Eyes’ is dan weer wat meer up tempo en pittiger met strakke riffs en top drumwerk maar vooral de basgitaar speelt hier toch wat de hoofdrol. Het langste nummer ‘Grey In Grey’ is een combinatie van slepende doom en lange gitaarriffs met opnieuw een prominente rol voor bij momenten trage baslijnen. Een heel aangename kennismaking met Daevar. Top in dit genre.

Bart Verlinde (83)

The Lasting Dose Records

Tracklist: 1. Lilith’s Lullaby 2. Pay To Pray 3. Caliban And The Witch 4. Amber Eyes 5. Lizards 6. Grey In Grey