Hideous Divinity: Unextinct

Het Italiaanse Hideous Divinity timmert reeds sinds 2007 aan zijn muzikale carrière, al moeten we er eerlijkheidshalve wel bij vermelden dat enkel gitarist Enrico Schettino al die jaren aan boord bleef bij dit death metal gezelschap. Met vocalist Enrico “H” Di Lorenzo, erbij sinds 2010, en bassist Stefano Franceschini, erbij sinds 2013, blikte hij nu ‘Unextinct’ in, het vijfde full-album voor Hideous Divinity. Het drietal haalde er voor deze gelegenheid Davide Itri bij als gast achter de drumkit. ‘Unextinct’ telt tien tracks en opent stil en kalm met ‘Dust Settles On Humanity’ dat pas na een tijdje aan brutale kracht wint. Toch is het eigenlijk pas vanaf ‘The Numinous One’ dat we de sound van het kwartet echt kunnen aanhoren. Het is meteen een heel agressief en krachtig klinkend geheel geworden dat een beetje als blauwdruk dient voor de overige tracks op dit album. Niet dat de heren echt in herhaling vallen – daarvoor komen er te veel wisselingen in zowel stemming, als kracht, als ritme als tempo aan bod –, maar elke track straalt diezelfde agressieve brutale kracht en gedrevenheid uit. Toch is het niet zo dat Hideous Divinity ons echt weet te verrassen met nieuwe ideeën. Nee, het gezelschap blijft trouw binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleuren en doet eigenlijk enkel wat toegevingen op gebied van agressieve kracht tijdens een paar intro’s van een aantal nummers. Wie dus uitkijkt naar heel agressief klinkende brutale death metal is bij Hideous Divinity aan het juiste adres. Wel moeten we ook nog meegeven dat de heren niet vies zijn om af en toe hun technisch kunnen wat extra in de verf te zetten. En dan denken we in de eerste plaats aan het gitaarwerk en sommige mooi geaccentueerde basslijnen. Vocaal blijft Enrico zijn gal heel agressief en brutaal uitspuwen doorheen het complete album. We moeten we nog aangeven dat ook de twee korte instrumentale tracks – ‘Hair, Dirt, Mud’ en ‘Der Verloren Sohne’ – de vaart / de vibe wat uit het album weg nemen en dat wij die twee stukjes eerder als intro’s zien voor de daarop volgende nummers. Het is, als je het ons vraagt, toch een beetje een domper op een anders best wel knap geheel.

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. Dust Settles On Humanity 2. The Numinous One 3. Against The Sovereignty Of Mankind 4. Atto Quarto, The Horror Paradox 5. Quasi-Sentient 6. Hair, Dirt, Mud 7. More Than Many, Never One 8. Der Verlorene Sohn 9. Mysterium Tremendum 10. Leben Ohne Feuer