Grand: Second To None

Het is nog maar van 2022 dat deze Zweedse band het daglicht zag toen zanger / songwriter Mattias Olofsson met gitarist / bassist / keyboardspeler / producer Jakob Svensson (Wigelius) en drummer / bassist Anton Martinez Matz hun muzikale plannen hard maakten. Hun titelloze debuut werd heel warm onthaald, wat leidde tot dit onvermijdelijk vervolg. Olofsson beschrijft het nieuwe album als een “creatieve sprong die ons ertoe bracht om onbekende muzikale landschappen te doorkruisen en een groot aantal invloeden te omarmen …”. Meer dan goed genoeg voor mij om de plaat effectief te checken! We krijgen deze keer elf klassieke melodieuze AOR / rock nummers voorgeschoteld, waar telkens een frisse wind doorheen ruist. Met een futuristisch klinkende intro schiet ‘Crash And Burn’ de plaat met een pop / rock-vibe op gang. Een catchy opener die een gitaar gedreven stukje melodieuze rock laat horen. Het aanstekelijke ‘When We Were Young’ vervolgt wat luchtiger en zorgt voor een AOR groove. Opnieuw wat steviger met ‘Leave No Scar’, dat tot mijn toppers op de schijf behoort. Veel melodie, toch stevig en toch die AOR sound erdoor vernesteld. ‘Rock Bottom’ doet me door de titel aan KISS denken, maar deze Zweden brengen een dreunend traag nummer. Bij momenten hoor je flarden van de klassiekers, maar ook van hedendaagse bands zoals Toto, H.E.A.T. en Foreigner. Die dualiteit hoor je in retro klinkende nummers als ‘Sweet Talker’ en ‘All Or Nothing’. Met het zoete ‘Lily’ vertellen ze over hun jeugdige liefde. ‘Kryptonite’ kwam als single uit. De vocale bijdrage van de Zweedse Nina Söderquist legt geen windeieren, want de clip loopt als een trein dankzij de knappe portie rockpunch: https://www.youtube.com/watch?v=na0b1vUXtNI&authuser=0. ‘Achilles Heel’ is misschien de eigenaardigste titel die ik al gehoord heb, maar het is een stevige rocker die binnenkomt, vlak voor ‘Daze Of Yesterday’ de schijf op wonderbaarlijke wijze afsluit. ‘Second To None’ is een energieke en onderhoudende melodieuze balans tussen AOR en melodieuze rock. Grand klinkt enerzijds vernieuwend maar behoudt tevens retro elementen van vergane glorie. Elk nummer staat op zich en toont de kwaliteiten van een band, die ons hopelijk nog veel zal laten genieten. Het is niet iedereen weggelegd, maar deze Zweden slaagden er feilloos in om hun sterke debuut te bevestigen.

Rocking Klingon (88)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Crash And Burn 2. When We Were Young 3. Leave No Scar 4. Rock Bottom 5. Sweet Talker 6. Lily 7. Kryptonite (feat. Nina Söderquist) 8. Out Of The Blue 9. All Or Nothing 10. Achilles Heel 11. Daze Of Yesterday