Final Coil: The World We Inhereted

Het nieuwe album, ‘The World We Inhereted’, van de Britse formatie Final Coil is een voltreffer en voor mij zelfs hun beste album. Hun mix van post rock en prog rock met wat grunge is een unieke maar o zo mooie sound. Op het nieuwe album gaat het er toch wat steviger aan toe. Het prog gedeelte is zeker nog aanwezig met hier en daar wat Riverside invloeden, maar we horen toch een harder geluid. Er zijn strakkere en snellere riffs, en erg goede en technisch perfecte drumpartijen wat voor erg aanstekelijke nummers zorgt. De zang is zoals steeds goed, wat klagerig en slepend van toon maar die wonderwel bij de sound past. Betere nummers zijn het pittige ‘Chemtrails’: op het strakke en slepende ritme van dit nummer kan je gewoonweg niet stilzitten. De gitaar en drums zijn geniaal. ‘Wires’ met knap drumwerk wat veel Rush fans zal bekoren terwijl de slepende riffs dan weer nectar voor Grunge fans zijn. ‘Out Of Sorts’ met zijn geniaal gitaarwerk en wat hypnotiserend tempo en het pittige grunge nummer ‘Humanity’. Opnieuw een erg goed album dus van deze Britten. Erg gevarieerd door combinatie van diverse stijlen waardoor ook voor een groter publiek. Deze band blijft groeien. Alles klopt hier eigenlijk. Klasse dus op alle vlakken. Final Coil staat op mijn verlanglijstje om eens live te zien maar helaas nog geen tour data bekend voor 2024.

Bart Verlinde (88)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. The World We Inhereted 2. Wires 3. Chemtrails 4. By Starlight The Growing Shadows 5. Stay With Me 6. Purify 7. Out Of Sorts 8. Humanity 9. End Of History