Beast In Black, 01 februari 2024.

Beast In Black, Gloryhammer, Brohers Of Metal @ Ancienne Belgique.

Het zal je maar overkomen. Wekenlang keek ik uit om twee van mijn favoriete bands te kunnen zien en uitgerekend die dag was er een nationale opkomst van de boeren. Zij kwamen op voor hun rechten, toen ook juist in hartje Brussel de Europese top gehouden werd. Daarom vertrokken we zo vroeg mogelijk om de eventuele belemmeringen wat te kunnen incalculeren voor wat mijn eerste concert van 2024 ging worden. Een ellenlange file door een ernstig ongeval deed daar nog een schepje bovenop. Maar we moeten de knop omdraaien want de co-headlinertour van “Glory-Beast” tour stond op het menu.

*Foto’s: Brothers Of Metal*

Een klein kwartier voor Brothers Of Metal ging beginnen, kwamen we uiteindelijk toe. Nooit eerder gezien of een album besproken, met enkel wat opgezocht Youtube-werk liet ik me onderdompelen. De Zweden konden vlotjes het podium vullen, al zou er normaal gezien nog iemand extra bij zijn die door de griep geveld was. Uitgedost als krijgers gingen ze hun muzikale strijd aan. Drie kwartier zwaaide het indrukwekkend gezelschap de scepter, tot jolijt van een meezingend publiek. Een toffe kennismaking voor mezelf en ideale opwarmer voor wat die avond nog moest volgen. Leuke toegift was dat we iets langer dan de normaal voorziene drie nummers vooraan mochten staan.

*Foto’s: Gloryhammer*

Terwijl wij in de foyer wat konden bekomen met het nodige gerstenat, had de crew van Gloryhammer het podium naar een kasteel omgetoverd. Tijdens een eerdere passage met de nieuwe vocalist konden ze me nog niet helemaal overtuigen, benieuwd of de nieuwe Angus intussen zijn rol wat intenser kon brengen. Maar wie had nu kunnen denken dat ene Tom Jones nog vlug de show kwam stelen. Niet origineel meer, maar het deed de zaal toch wel op temperatuur brengen toen iedereen uit volle borst met zijn ‘Delilah’ ging meebrullen. Met een mooie unicorn op het balkon werden ze verwelkomd toen ze stormend het podium opliepen. De reeks gekende nummers volgden elkaar op en het publiek joelde uitbundig mee. Vocaal viel Angus McFive II, een pseudoniem voor Sozos Michael, best mee had ik de indruk. Bij deze passage was er duidelijk verbetering merkbaar. Spijtig dat we na drie nummers verzocht werden de zaal te verlaten.

*Foto’s: Beast In Black*

Alhoewel het een dual-headliner zou worden, kon ik me niet van het idee ontdoen dat velen het een trapje hoger zochten bij de aantrede van Beast In Black. Je kon dit mooi horen toen ze het podium bestormden. Het werd een vurige, dynamische show waar de muzikanten mooi de tijd namen om geposeerd voor de fotografen te passeren. Altijd leuk natuurlijk als die chemie aanwezig is. Telkens weer word ik uit mijn sokken geblazen van de hoogtes en bijhorende kracht die Janis haalt bij bepaalde vocale passages. Visueel was het plaatje af, want de muzikaal indrukwekkende prestaties werden knap aangevuld met een geweldige show van licht en rook. Een setlist die niet helemaal verraste, maar wel bevestigde van wat de band in hun relatief korte carrière al gepresteerd heeft. Veel sfeer en interactie zorgde voor een uitgelaten publiek, dat nummer na nummer enthousiaster werd. Tijdens het laatste nummer besloten we de zaal te verlaten, om de drukte iets te voor te zijn. Een relatief rustige terugtocht huiswaarts zorgde ervoor dat iets voor middernacht ik mijn voordeur kon openen. Bedankt aan MUSIKA en de bands voor deze eerste succesvolle muzikale trip in 2024!

Special dank aan Eli Wouters (Biebob), Martyna Marchewka en Sarah-Jane Albrecht (Napalm Records) en Silke Yli-Sirniö (Nuclear Blast)

Tekst en foto’s: Andy Maelstaf.