Surgical Strike: 24/7 Hate

Het Duitse Surgical Strike heeft een interessante geschiedenis. Ze brachten in de jaren negentig twee demo’s uit en daarna viel de band stil tot de release van hun ep ‘V-II-XII’ in 2016, gevolgd door het eerste album ‘Part Of A Sick World’ in 2020. Met ’24/7 Hate’ presenteert de band een vierenveertig minuten durende wervelwind van thrash metal, met flinke nadruk op technische instrumentatie. Na het intronummer ‘Initium’ haalt de band meteen alles uit de kast met het titelnummer. Het nummer beginnen met intense riffs, een zinderende solo en sterke, gekwelde en agressieve zang. Het refrein is makkelijk mee te schreeuwen en de drummer demonstreert de eerste voorbeelden van snel voetenwerk. De technische riffs gaan door op de rest van het album en zijn vaak het beste aspect van de nummers. Ze doen me met momenten denken aan bands als Artillery en Heathen. De drums hebben interessante momenten, maar blastbeats worden iets te frequent gebruikt en zijn redelijk prominent aanwezig in de mix. De vocalen zijn voor mij het grootste minpunt. Ze zijn redelijk eenzijdig en ik heb het gevoel dat de nummers beter tot hun recht zouden komen met een meer melodieuze zangpartij. Vooral op het nummer ‘Alienated’ lijkt de stem van vocalist Jens Albert uitgerekt en zelfs wat vermoeid. ‘Rose War’, met zijn twee minuten zevenendertig seconden afgetekend het kortste nummer op het album, is een fenomenaal vertoon van technische bekwaamheid. Op bepaalde delen is de zang gelaagd tussen de schreeuwerige zang die het hele album te horen is, maar ook de krijsende zang die geforceerd en misplaatst aanvoelt en een flinke impact heeft op het verloop. Al met al is ’24/7 Hate’ een behoorlijk album met zeker enkele goede nummers en riffs, maar de mix, zang en enkele verbeteringen in de songwriting zijn gewenst voor de volgende release van dit Surgical Strike.

Thomas Vervoort (72)

Metalville MV 0368

Tracklist: 1. Initium 2. 24/7 Hate 3. Fear Monger 4. The Lesson 5. Discover The Evil 6. Lonely Decision 7. Alienated 8. Rose War 9. Circle Jerk 10. Sorrow Of War II 11. Blinder