Vitriol: Suffer & Become

Zo’n acht jaar lang, tussen 2005 en 2013 meer bepaald, probeerden Adam Roethlisberger en Kyle Rasmussen muzikaal voet aan de grond te krijgen in het grote metal landschap met het deatcore gezelschap Those Who Lie Beneath. Iets wat waar de heren maar matig in slaagden, want noch een ep noch een full-album konden de metal gemeenschap écht overtuigen. Sinds 2013 probeert het tweetal het onder de naam Vitriol en dit keer lijkt het hun wél te lukken. Adam (bass, vocals) en Kyle (gitaar, vocals) gingen eerst nog verder met hun partner in crime van bij Those Who Lie Beneath achter de drumkit: Simon Dorfman. Maar op de eerste ep onder de naam Vitriol, ‘Pain Will Define Their Death’ (2017) vinden we Scott Walker achter de drums. Die is er ook nog bij als het eerste full-album in 2019 op de wereld wordt losgelaten: ‘To Bathe From The Throat Of Cowardice’. Voor de ep ‘Antichrist’ (2021) kiest het tweetal dan weer voor Simon als drummer. Maar voor het tweede full-album is de line-up weeral aangepast. Nog steeds vinden we er het tweetal Adam Roehlisberger en Kyle Rasmussen terug, maar die zijn dit keer omringd door gitarist Stephen Ellis en drummer Matt Kilner. Dit viertal zorgt voor tien tracks op deze ‘Suffer & Become’. Tien tracks die barsten van agressie en woede en van heel energieke en uiterst felle en gedreven tempo’s en ritmes. Tien tracks die je meevoeren op een heel intense trip waar ook enorm veel technisch kunnen om de hoek komt kijken. Beluister het gitaarwerk maar eens en daarvoor mag je om het even welke track gaan kiezen! Het is net dat gegeven dat ons over de streep trekt, dat en de geweldige energieke beleving die het album uitstraalt. Qua vocalen overtreft het album vele anderen niet, want agressie, woede en zelfs brutaliteit horen we bij veel death metal / deathcore bands terug keren. Het is dus zeker en vast niet allemaal “top” wat betreft de ideeën van dit kwartet als je het ons vraagt. Zo haakten we bijna al meteen compleet af tijdens de opener van dit album, waar een enorme enerverend geluid ons op de rand van een zenuwinzinking bracht. Gelukkig was er het helse tempo en dat enorme technische gitaarwerk. Dat de heren ook heel melodieuze en zelfs rustig uit de hoek kunnen komen bewijzen ze in het eerste gedeelte van het instrumentale ‘Survival’s Careening Inertia’. Voor de rest beuken de heren er enorm energiek, gedreven en vol woede en agressie op los. Meteen ook misschien een beetje het nadeel van dit tweede album voor Vitriol: er is qua tempo en ritme weinig variatie te ontdekken. Maar het immense technische gitaarwerk maakt, zoals eerder vermeld, enorm veel goed.

Luc Ghyselen (78)

Century Media

Tracklist: 1. Shame And Its Afterbirth 2. The Flowers Of Sadism 3. Nursing From The Mother Wound 4. The Isolating Lie Of Learning Another 5. Survival’s Careening Inertia 6. Weaponized Loss 7. Flood Of Predation 8. Locked In Thine Frothing Wisdom 9. I Am Every Enemy 10. He Will Fight Savagely