Pandora’s Key: Yet I Remain

Het Nederlandse Pandora’s Key werd in 2014 opgestart in Breda, Noord Brabant. In 2017 zorgde dit symphonic metal gezelschap voor een eerste release. De ep ‘Prometheus Promise’ deeed het niet onaardig en de band begon stilletjes aan naam te maken toen de corona pandemie keihard toesloeg. De line-up van de band werd stevig door elkaar geschud, en er waren gen kansen meer om voor live concerten te zorgen. Kortom een niet zo aangename periode voor Pandora’s Key. Gelukkig bleef de band actief want met een wel erg gewijzigde line-up zorgt Pandora’s Key nu voor een eerste full-album die de band terug op weg zou moeten helpen. ‘Yet I Remain’ werd ingeblikt door Regine Lotstra (bass), Sebastiaan Pongers (gitaar), Dimmy Marcelissen (drums), Bram Luiken (gitaar), Vera Velhuizen (vocals) en Rik van Schaaik (grunts / vocals). We krijgen tien uiterst knap opgebouwde en gearrangeerde nummers te horen die vakkundig door het zestal worden neer gezet. We kreeg het zestal extra muzikale “hulp” om dit tot een goed einde te brengen. Zo wordt de koorzang op ‘1779’, ‘Freedom’s Call’, ‘Falls The Shadow’ en ‘Per Ardua’ verzorgd door Shannon Brink, Kirsten Bonneveld, André Bruggeling en Theo Kranenburg, terwijl Samantha Greenwood voor de “banshee screams” zorgt tijdens ‘The Keening’. Daarnaast zorgen ook Jimi Hellinga (hurdy gurdy tijdens ‘1779’), Irma Vos (viool tijdens ‘The Flying Dutchman) en Fieke van den Hurk (accordeon tijdens ‘The Flying Dutchman’ en De Bockereyder’) voor mooie accenten en extra klanken. En last but least krijg je ook een pak keyboards te horen (opnieuw Fieke van den Hurk) gedurende het album die het geheel dat extra symfonische karakter meegeven. Kracht en melodie gaan mooi hand in hand en worden dus overduidelijk ondersteund door het symfonische gedeelte. De grootste aandacht gaat, als je het ons vraagt, naar de werkelijk uitmuntende vocalen van Vera die werkelijk vele kanten op kan met haar stem en hier dan ook terecht het leeuwenaandeel wat betreft vocalen naar zich toe trekt. Rik komt veel minder aan bod, maar zorgt wel voor een extra accent in het vocale gedeelte en telkens hij op de voorgrond komt, krijgt het geluid een meer dreigend en donkerder karakter mee. Echt vernieuwend kunnen we deze ‘Yet I Remain’ niet noemen, maar dat Pandora’s Key zich met dit eerste full-album opnieuw op de metal kaart weet te zetten, is overduidelijk. Nu nog een pak concerten ter ondersteuning. En … vergeet ook niet om eens onze kant op te komen.

Luc Ghyselen (92)

Independent Release

Tracklist: 1. 1779 2. De Bockereyder 3. Ariadne 4. Freedom’s Call 5. Falls The Shadow 6. The Keening 7. Kindling Ilre 8. The Flying Dutchman 9. Icarus 10. Per Ardua