Vemod: The Deepening

Het Noorse Vemod is opgericht in 2000 maar komt slechts sporadisch met nieuw materiaal naar buiten. Na enkele demo’s hebben ze in 2012 hun enige album, ‘Venter Pa Stormene’, uitgebracht, die we zeer konden smaken. Gelukkig zijn de Noren nu ontwaakt uit hun diepe winterslaap en brengen ze met ‘The Deepening’ achtenveertig minuten van hun eigen mix van black metal met shoegaze. In tegenstelling tot vele naaste bands in de Nidrosian Black Metal scene rondom Trondheim focust de muziek van Vemod vooral op de band met natuur en filosofie. Het album bestaat uit vier nummers tussen de zes en zestien minuten lang, samen met twee korte interludes genaamd ‘Mot Oss, En Ild’ en ‘Fra Drommenes Bok I’. ‘The Deepening’ brengt ook voor het eerst twee Engelstalige nummers met de titeltrack en ‘True North Beckons’. ‘Der Guder Dor’ brengt ons meteen in een melancholische stemming met een zeer muzikale gitaarlijn die de rode draad vormt door dit nummer. Ook meteen opvallend is de kwaliteit van het drumwerk die de motor is om het soms repetitieve gitaarwerk te doorbreken. Met ‘The Deepening’ brengt Vemod ook een meer gelaagd, pensiever werk af dan hun vorig album. De invloeden van shoegaze zijn duidelijk. Ook alle instrumenten klinken loepzuiver met een uitstekende mix. De effecten op gitaar en bas zijn goed uitgekozen en komen tot hun recht. Voornamelijk het vijfde nummer, ‘Inn I Lysande Natt’, is hier een mooi voorbeeld voor. Het zes minuten lange nummer draait voornamelijk om één repetitieve akkoord progressie waar dan voluit mee geëxperimenteerd word met andere klanken en lagen. Ook hier komt het gevarieerde drumspel terug naar boven. Met de zestien minuten lange titeltrack als afsluiter komen er verschillende elementen van de andere nummers terug naar voren en laat de luisteraar achter met een gevoel van melancholie, maar ook zelfreflectie en binding met de natuur. Hoewel dit album in januari uitkomt hebben we het gevoel dat we deze in december terug zullen zien in de eindejaarslijstjes.

Thomas Vervoort (92)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Mot Oss, En Ild 2. Der Guder Dor 3. True North Beckons 4. Fra Frommenes Bok I 5. Inn I Lysende Natt 6. The Deepening