Merrimack: Of Grace And Gravity

Het Franse black metal ensemble Merrimack is er er reeds sinds 1994 al is er van de originele line-up nu nog slechts een bandlid bij: gitarist Perversifier. Sinds 2010 beschikt deze band over een heel stabiel line-up die verder bestaat uit bassist Deathorn (sinds 2008), drummer Blastum (sinds 2010), gitarist A.K. (sinds 2010) en vocalist Vestal (sinds 2010). De band is vooral actief in de underground scene en zorgt maar met mondjesmaat voor nieuw werk terwijl ook live concerten eerder tot een minimum beperkt worden. Met ‘Of Grace And Gravity’ is het gezelschap pas aan zijn zesde full-album toegekomen, iets waar fans van de band zo’n zeven jaar op hebben moeten want voorganger, ‘Omegaphilia’, was er in 2017, al was er tussendoor nog de re-release van het debuutalbum, ‘Ashes Of Purification’ (origineel uit 2002), in 2018. ‘Of Grace And Gravity’ telt slechts zes tracks, die gelukkig toch boven de grens van de veertig minuten af klokt. We krijgen hel typische black metal te horen van dit vijftal die trouw blijven aan de sound die we leerden kennen door bands als Watain, Mayhem of Marduk om het maar bij die drie te houden. Rechttoe rechtaan beukend zwartgeblakerd geweld dus met rinkelende gitaren en heel wat blastbeats. Een pak kilte, duisternis en dreiging uit stralend en die verpakken in best wel knap opgebouwde nummers waarin we verschillende wisselingen in tempo, ritme en kracht ontwaren zonder dat men raakt aan de duistere en dreigende ondertoon. Je hebt het ondertussen begrepen: voor vernieuwing ben je bij Merrimack niet aan het juiste adres, wel voor een heel krachtige sound die ons nog steeds weet te overtuigen en te bekoren. Nieuwe zieltjes zal de band er waarschijnlijk niet meer mee scoren, maar al wie reeds gevangen werd door een krachtige black metal geluid, zal hier opnieuw zijn gading vinden. Wie dus houdt van het (sub)genre, zal met deze ‘Of Grace And Gravity’ opnieuw een hele tijd zoet gehouden worden.

Luc Ghyselen (86)

Season Of Mist / Underground Activists SUA 152

Tracklist: 1. Sulphurean Synods 2. Sublunar Despondency 3. Dead And Distant Clamors 4. Wounds That Heal 5. Starving Crowns 6. Under The Aimless Spheres