Gaupa: Live At Monkey Moon Studios (ep)

Nadat het Zweedse Gaupa zijn heel opmerkelijke concerten had afgewerkt tijdens Desertfest Londen en Desertfest Berlijn, eind mei 2023, ging de band de “Monkey Moon Recordings”-studio te Dortmund in om de twee tracks van dit schijfje op te nemen. Verwacht echter geen nieuwe composities. De band zorgt immers voor een nieuwe versie van ‘Moloken’ van hun meest recente album ‘Myriad’ en een aaneenschakeling van ‘Sömnen’ (ook al van datzelfde album) en ‘Febersvan’, een nummer van de eerste titelloze ep van de band uit 2018. Gaupa zorgt voor een muzikale mix met o.a. elementen uit retro rock, stoner rock, doom en psychedelica met de toch wel indrukwekkende vocalen van Emma Näslund als voornaamste aandachtstrekker. Daarbij willen we het werk van de overige muzikanten zeker niet minimaliseren, want ook het gitaarwerk op deze twee tracks is om vingers en duimen bij af te likken, zeker als je iet of wat van het muzikale (sub)genre houdt. Zelf zouden we deze ‘Live At Monkey Moon Studios’ niet echt beschouwen als een “must have” wegens het feit dat je maar twee / drie tracks te horen krijgt. Maar we zijn er wel van overtuigd dat de fans van Gaupa zelf daar anders over zullen denken. In ieder geval is dit schijfje een mooie aanvulling in de discografie van de band.

Luc Ghyselen (82)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Sömnen & Febersvan 2. Moloken