Green Lung: This Heathen Land

Het Britse Green Lung werd in 2017 opgestart en kiest resoluut voor een muzikale mix waarin wij elementen uit classic rock, stoner rock en doom in ontdekken. Het gezelschap – Joseph Ghast (bass), Matt Wiseman (drums), Scott Black (gitaar), Tom Templar (vocals) en John Wright (orgel) – zorgde eerder al voor twee fel bejubelde albums met ‘Woodland Rites’ (2019) en ‘Black Harvest’ (2021) zodat festivals als Roadburn, Bloodstock en Download al vast geen geheimen meer kennen voor Green Lung. Voor hun derde full-album, deze ‘This Heathen Land’ is het vijftal bij het grootste independent metal label aangekomen: Nuclear Blast. We vermoeden dus dat Green Lung nu nog een grotere stap voorwaarts zal zetten op de internationale ladder. Het kwintet haalt zijn muzikale inspiratie vooral bij Black Sabbath, maar voegt daar songstructuren aan toe die zowel Queen als The Beatles jaloers zouden kunnen maken! Dit om maar aan te geven hoe sterk wij zelf het derde album van dit ensemble vinden. Voor ‘This Heathen Land’ wilde vocalist Tom Templar een soort van muzikaal equivalent maken een klassiek “Rider’s Digest” boek maken: ‘Folklore, Myths And Legends Of Britain’. Als je het ons vraagt is Green Lung daar op fabelachtige wijze in geslaagd. We worden meegesleurd in de Britse folklore doorheen donkere wouden, over hoge bergtoppen en doorheen diepe moerasgebieden in negen tracks die ons stuk voor stuk enorm boeien en weten te overtuigen. Het begint eigenlijk al meteen met de intro waar een verhalende stem de volgende tekst voorleest: “Beyond the cities and motorways of modern Britain, away from the influence of its Christian churches and cathedrals, lies another country. An older, stranger country. A country of lonely tors and desolate moors, of forgotten woods and mysterious standing stones. You are about to embark on a journey into occult Albion. Come. It’s time to explore this heathen land…”. Het is de aanzet van een wonderbaarlijke, intense en enorm beklijvende muzikale reis getekend Green Lung die zijn gelijke niet kent. Geen van de daarna volgende songs kent een dipje of een zwak moment, integendeel, je wordt van het ene hoogtepunt meegevoerd naar het volgende terwijl je fantastische drumpatronen ontwaart, begeesterende basslijnen, uiterst knap gitaarspel, schitterende keyboardklanken en fenomenale zangpartijen. De nummers worden weergaloos opgebouwd en het geheel verveelt dan ook geen milliseconde. Of dit het album van het jaar is? Dat durven we niet beweren, maar zeker als het aankomt op een mix van occult rock, stoner rock en doom zullen er maar weinig albums zijn die aan dit meesterwerk kunnen tippen laat staan overtreffen. ‘This Heathen Land (A Journey Into Occult Albion)’ is een ware “must have” geworden indien je het (sub)genre ook maar een beetje een warm hart toedraagt.

Luc Ghyselen (98)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. The Forest Church Intro 2. The Forest Church 3. Mountain Throne 4. Maxine 5. One For Sorrow 6. Song Of The Stones 7. The Ancient Ways 8. Hunters In The Sky 9. Oceans Of Time