Michael Catton: Point Of No Return

Michael Catton, je misschien bekend als vocalist van Tainted Lady wordt, zeker in zijn tweede thuisland Denemarken, beschouwd als een absolute topvocalist als het aankomt op classic rock / hard rock / melodic metal. Vandaar dat het geen verbazing mag opwekken dat de man nu een eerste full-album onder eigen naam op de markt brengt. Tien tracks lang krijgt hij hier de spotlight op zich gericht. De nummers werden mede geschreven door zijn broer Chris (Boys From Heaven) die ook te horen is als toetsenist en als backing vocalist. Ook producer / gitarist Soren Andersen (Glenn Hughes, Electric Guitars) hielp mee aan het schrijfproces. Voor de ritmesectie werden ook al twee gereputeerde muzikanten aangetrokken: Allan Tschicaja (drums, Pretty Maids) en Michael Gersdorff (bass, Superfuzz). Het vijftal zorgt hier voor stevige melodic hard rock / metal nummers met een heel krachtige en stevige basis van bass en drums. De toetsen zijn hier vooral om de eventuele muzikale gaatjes toe te pleisteren en komen nergens echt hard in de spotlight te staan. Dat waarderen wij alvast enorm. Het betekent dat gitaar en vocals kunnen schitteren. Wat die laatste betreft: wij zijn niet zo’n grote fan van het stem timbre van Michael. Je mag ons wel niet verkeerd begrijpen, maar als we ergens te lezen krijgen dat Michael Catton in een zelfde categorie wordt ingedeeld als Steven Tyler, Ian Gillan of Bruce Dickinson, dan verwachten we toch (heel) veel meer dan wat we nu te horen krijgen, daar dit trio, samen met nog een aantal anderen, iets speciaals brachten / brengen als het aankomt op vocalen. Michael is inderdaad een goede zanger, maar behoort, als je het ons vraagt, zeker en vast niet tot die categorie. Dit is toch een beetje een smet op dit album, want de grootste aandachtstrekker van dit album zijn, als je het ons vraagt dan toch, de fantastische gitaarlijnen en heel melodieuze gitaarsolo’s van Soren. Zeker de gitaarsolo’s trekken ons telkens opnieuw over de streep. De twee rustiger nummers – mogen we die als ballades bestempelen – op het album, ‘Never Say Goodbye’ en afsluiter ‘Brother’, spreken ons het minst aan. De overige acht tracks vinden we best te pruimen, maar zorgen er niet voor dat het complete echt boven de middelmaat uit steekt. Liefhebbers van het (sub)genre zullen het ongetwijfeld niet met onze mening eens zijn. Wat zijn we dan ook gelukkig dat er tal van verschillende (sub)genres te vinden zijn in het enorme aanbod aan hard rock / heavy metal.

Luc Ghyselen (76)

Mighty Music PMZ 393

Tracklist: 1. Faith 2. Livin’ Lovin’ 3. Armageddon Again 4. Never Say Goodbye 5. Hearts In Danger 6. Ready For The Takin’ 7. Lights Out 8. Gas On The Fire 9. Going Down 10. Brother