Queensrÿche: Digital Noise Alliance

‘Digital Noise Alliance’ is ondertussen al het zestiende album van de Amerikaanse progmetal band Queensrÿche. En ik vind het zeker één van de betere albums van de laatste jaren. De zang van Todd La Torre wordt beter en beter en begint erg goed op die van zijn illustere voorganger Geoff Tate te lijken. De band brengt op dit album goede heavy metal maar er zijn ook nummers waar extra progressieve elementen te horen zijn, denk maar aan ‘Lost In Sorrow’, een trager nummer maar met geniale riffs waardoor je het nummer telkens weer wil horen. Idem voor ‘Nocturnal Lights’: wat een oorwurm en wat een geniale zang. ‘Forest’ is dan weer een heel mooie ballad. Meezingers zijn ‘In Extremis’, een prima old school Queensrÿche nummer, en ‘Chapters’. Op het langste nummer, ‘Tormentum’, klinkt de zang wat als Bruce Dickinson van Iron Maiden en ook de sound van dit nummer lijkt er wat op. Goh, dit is een zeer goed, aangenaam album waar je eigenlijk wel vrolijk van wordt. Goeie ouderwetse (prog) metal in een nieuw jasje: een dijk van een zanger en doorwinterde muzikanten. Dit album is niet echt vernieuwend, ondanks de meer progressieve elementen en we horen de typische Queensrÿche sound, maar so what. Queensrÿche heeft nog nooit ontgoocheld en doet dit nu ook weer niet. Leuk, prima album.

Bart Verlinde (85)

Century Media

Tracklist: 1. In Extremis 2. Chapters 3. Lost In Sorrow 4. Sicdeth 5. Behind The Walls 6. Nocturnal Lights 7. Out Of The Black 8. Forest 9. Realms 10. Hold On 11. Tormentum 12. Rebel Yell