Pilgrim Of Fire: An Age Of Penance And Oblivion

Vocalist / bassist Andi J. Haywood en songschrijver / gitarist Marc Hoyland werken sinds 2017 samen aan hun visie op doom, die vooral raakvlakken vertoont met (vroege) Black Sabbath. Na een paar digitaal gereleaste singles in 2018 – hier ook terug te vinden op dit eerste full-album – hield de corona pandemie de band wat tegen. Uiteindelijk kwam alles in een stroomversnelling terecht en kunnen we nu genieten van eerste, acht tracks tellend, full-album dat als titel ‘An Age Of penance And Oblivion’ mee kreeg. Opener en intro ‘Forsaken’ vinden we persoonlijk toch over de top. Oké, het maakt iets duidelijk, namelijk de weg die het tweetal met dit debuut wil inslaan, maar voor ons hoeft dit hysterische gedoe alvast niet. Gelukkig worden we daarna wel bij de les gehouden, want vanaf ‘Rest In Oblivion’ wordt je meegenomen op een slepende donkere trip doorheen het door Pilgrim Of Fire uitgetekende doom landschap. Een brommende basslijn, getormenteerde vocalen, en stevige en krachtige riffs worden ondersteund door knappe drumpatronen die het ritme aangeven. Wie achter de drumkit zit op dit album kregen we niet mee, maar het tweetal laat zich alvast tijdens live concerten bijstaan door drummer The Reverend. Pilgrim Of Fire wil zeker niet pretenderen dat ze het wiel opnieuw uitgevonden hebben, heel zeker niet, maar zorgen wel voor een knap debuut. Als we dus die, in onze ogen / oren dan toch, nodeloze intro / opener niet meetellen, krijgen we doom zoals we die graag horen met meestal lang uitgesponnen nummers waar alles in zit wat je kan en mag verwachten in dit (sub)genre. Vooral het slepende en soms best wel trage karakter valt op, terwijl de gitaarlijnen in sommige nummers meer op de voorgrond komen en er iets meer melodie te bespeuren valt tijdens die momenten. Zo zorgen Pilgrim Of Fire ook voor wat variatie in hun donkere sound. Een debuut dat zeker liefhebbers van Black Sabbath gehoord moeten hebben, al is de stem van Andi van een compleet andere orde en klinkt hij een stuk zuiverder, cleaner dan die van Ozzy.

Luc Ghyselen (82)

Naturmacht Productions NP 155

Tracklist: 1. Forsaken (Intro) 2. Rest In Oblivion 3. The Bargain 4. Euphoria 5. Gallows Tree 6. Queen Of Ancient Rites 7. Servant Of Samael 8. Ashes Over Water