Kings Of Mercia: Kings Of Mercia

Kings Of Mercia is de zoveelste band of project met gitarist / songschrijver Jim Matheos (o.a. Fates Warning en Arch / Matheos) aan het roer. Dit keer vond hij met vocalist Steve Overland (FM) die ideale partner om zijn melodic hard rock / melodic metal nummers van een passende tekst en stem te voorzien. Hij strikte dan ook nog Simon Phillips (ex Toto) als drummer en als bassist viel de logische keuze op Joey Vera, een man die hij natuurlijk door en door kent want ook actief bij Fates Warning. Dit viertal zet op dit titelloze debuutalbum tien uiterst knap opgebouwde nummers neer waar de stem van Steve perfect tot zijn recht komt, terwijl de snarenplukker er zijn schitterende ideeën rond fabriceert. En als je dan nog over zo’n fantastische ritmesectie beschikt, dan weet je eigenlijk al voor dat je een noot hebt van het album dat dit klassevol zal zijn. Van zodra opener ‘Wrecking Ball’ door de speakers knalt wordt je meedogenloos meegezogen in een schitterende spiraal waar melodie en kracht samen smelten, en die ook nog de nodige aanstekelijkheid bevat. Zowat elke noot die de heren afleveren is er “boenk” op. Nergens zakt het enorm hoge niveau maar even, zodat geen van de nummers als een “vullertje” kan beschouwd worden. Het enige “nadeel” dat we je kunnen meegeven is het feit dat wij alvast geen van de tien tracks naar voor durven schuiven als het “prijsbeest” op dit album. Een ding is zeker: Kings Of Mercia zorgt met dit titelloze album voor een dijk van album indien je melodic hard rock / melodic metal weet te waarderen. En dat doen we hier bij MUSIKA zeker.

Luc Ghyselen (94)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Wrecking Ball 2. Humankind 3. Sweet Revenge 4. Set the World On Fire 5. Too Far Gone 6. Liberate Me 7. Nowhere Man 8. Everyday Angels 9. Is It Right? 10. Your Life