Venus Principle: Stand In Your Light

Venus Principle is een gloednieuwe band bij het Prophecy Productions label. Laat dit nu net een label zijn waar veel van mijn favoriete bands bij behoren en ook een label wat veel nieuwe bands de kans geeft. De origine van Venus Principle is een combinatie van Zweedse en Britse artiesten die al wat bewezen hebben: leden van o.a. Crippled Black Phoenix en At The Gates, dat kan tellen. Hun sound heeft heel wat invloeden van eerst vernoemde band: ze spelen een wondermooie mix van rustiger prog met veel gitaarwerk en minder keyboards en ietwat donkerder, psychedelische rock / metal. De zang is zowel mannelijk als vrouwelijk en van subliem niveau. De nummers en het gitaarwerk hebben zeker Pink Floydiaanse allures en zijn van een voortreffelijk niveau. Bij de eerste luisterbeurt bleef ik wel wat op mijn honger zitten: ik vond het wat soft en ietwat saai. Maar zoals alle topalbums wordt dit album beter en beter bij elke nieuwe draaibeurt want je ontdekt telkens weer nieuwe elementen tot je begint te beseffen dat dit wel heel, heel goede muziek is en je dit album telkens weer opnieuw wil horen. Bovendien is het een lang album met geen enkel slecht nummer. Om er toch enkele pareltjes uit te halen: het eerste en tevens langste nummer ‘Rebel Drones’ is een juweeltje waar de band alles uit de kast haalt dankzij atmosferisch gitaarwerk om bij weg te dromen en zeer mooie zang. ‘Barricades’ is een erg gevoelig nummer en dit is ook te horen op het sublieme gitaarwerk. Soit, ‘Stand In Your Light’ is een prima debuutalbum, ietwat rustiger en ingetogen maar erg, erg mooi en van prima kwaliteit. Verplichte kost voor fans van rustiger prog, Pink Floyd en uiteraard Crippled Black Phoenix fans.

Bart Verlinde (90)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Rebel Drones 2. Barricades 3. All These Words 4. Days Of Summer 5. The Lord He Givet And He Taket 6. Shut It Down 7. Kindle The Fire 8. Drag Nets 9. Sanctuary 10. The Haunting 10. Stand In Your Light