Durbuy Rock Festival is er terug in april.

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 april is er een nieuwe editie van Durbuy Rock Fest, Opnieuw kregen de organisatoren te kampen met een pak moeilijkheden door de corona maatregelen. Zo moest eerste Jinjer afzeggen en een tijdje later kreeg men ook de mededeling dat de tournee van Deicide, Krisiun en Crypta werd afgezegd. Noch heel wat werk dus aan de winkel voor de organisatoren. Maar zorgt men daar voor opnieuw een heel knappe affiche. Durbuy Rock Festival staat voor een uiterst aangenaam en vooral heel goed georganiseerd festival in Bomal-sur-Ourthe, een dorpje op een paar goede steenworpen van Durbuy. Twee dagen wordt het weer genieten geblazen voor elke liefhebber van metal in het algemeen. De bands wisselen elkaar in een vlot tempo af op een podium in de grote hal en op een buitenpodium op het pleintje naast de hal. Een aantal Belgische bands komt er steevast aan bod naast een aantal bands met een internationale uitstraling. Dit jaar mogen we zo negen bands verwachten op vrijdag en vijftien bands op zaterdag.

Op vrijdag 8 april maken volgende negen bands er hun opwachting: Cellar Twins, Unbeliever., Ocean Encounters, Infected Rain, Caliban, Betraying The Martyrs, Skindred, Do Or Die en Barbar’O’Rhum.

Het Belgische Cellar Twins wacht de heel moeilijke taak om het festival te openen. Dit viertal staat voor modern progressive rock / metal en is afkomstig uit de buurt van Namen alwaar de band in 2014 werd opgestart.

Eerste band op het buitenpodium is het eveneens Belgische Unbeliever.. Dit gezelschap, pas opgestart in 2019, staat voor een mix van metalcore, post hardcore en alternative rock.

Het ook al Belgische Ocean Encounters werd in 2015 opgestart in de buurt van Doornik. Hun sound kunnen we misschien het best omschrijven als een modern mix van metalcore en djent. Het gezelschap zorgde reeds voor een ep (‘Clock’) uit 2018 en een full-album (‘Anchored’) uit 2020.

Infected Rain, de eerste niet Belgische band, is dan weer afkomstig uit Moldavië alweer de band in 2008 werd opgestart. Het gezelschap zorgde ondertussen voor vijf full-albums waarvan het eerder dit jaar uitgebrachte ‘Ecdysis’ het meest recente is. De sound van deze band kan ij omschrijven als een mix van nu metal, metalcore en melodic death metal.

Caliban is een Duitse metalcore band opgestart in 1997 in Essen. Het gezelschap zorgde ondertussen voor twaalf full-album terwijl een dertiende op komst is.

Het Franse Betraying The Martyrs is een metalcore band die in 2008 in de buurt van Parijs werd opgestart. Het gezelschap, dat al een aantal wijzigingen in de line-up kende, zorgde reeds voor vier full-albums waarvan ‘Rapture’ uit 2019 het meest recente is.

Het Britse Skindred werd in 1998 opgestart toen de vorige band van vocalist Benji Webbe het voor bekeken hield. Dit gezelschap staat voor een mix van alternative rock, metal, reggae en punk rock. In de discografie van deze band vind je ondertussen zeven full-albums waarvan ‘Big Things’ uit 2018 het meest recente is.

Het Belgische Do Or Die werd in 1999 opgestart in de buurt van Doornik en staat voor een mix van thrash metal, groove metal en hardcore. Zes full-albums sieren de discografie van de band, waarvan ‘Crows’ uit 2015 het meest recente is.

Barbar’O’Rhum is een Frans gezelschap dat voor een mix van Celtic folk, punk rock en pirates metal zorgt. Kapitein op dit schip is Mathieu die de band in 2014 heeft opgestart in de buurt van Toulouse. De band zorgde reeds voor twee full-albums waarvan ‘Journal de B’O’R’ uit 2010 het meest recente is.

Op zaterdag mogen dan Bleedskin, Tardigrad, Nailed To Obscurity, Dogmeat, Brutal Sphincter, Rome, Stake, Regarde Les Hommes Tomber, Septicflesh, Naglfar, Ensiferum, Primordial, Dark Tranquillity, Asphyx en Skáld hun opwachting maken.

Bleedskin is een band uit Andenne alwaar de band in 2016 werd opgestart. Het gezelschap staat voor death metal en zorgde in 2020 voor een eerste full-album, ‘Blood Reign’, nadat men ook reeds twee ep’s op de markt bracht.

Het eveneens Belgische Tardigrad, opgestart in 2016 in de buurt van Namen, zorgt ook al voor death metal. Dit gezelschap zorgde slechts voor een release tot nu toe: de ep ‘Cryptobiosis’ uit 2020.

Nailed To Obscurity is afkomstig uit Duitsland alwaar de band in 2005 in Esens werd opgestart. Deze band staat voor een mix van (vooral) melodic death metal en (een stuk minder) doom. Het gezelschap zorgde ondertussen voor vier full-albums en daarvan is ‘Black Frost’ uit 2019 het meest recente. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Belgische Dogmeat is een nagenoeg onbekend gezelschap bij MUSIKA. Daar de band reeds acties is sinds 1997 wordt het dus ook voor ons tijd om die te gaan ontdekken.

Het in Luik in 2012 van start gegane Brutal Sphincter staat voor een mix van death metal en goregrind. Dit gezelschap zorgde voor twee full-albums en daarvan is ‘Analhu Akbar’ uit 2018 het meest recente van.

Rome is een muzikaal project van de uit Luxemburg afkomstige Jérôme Reuter waarmee hij voor ene mix zorgt van neo folk en industrial. Sinds 2005 zorgde Rome ondertussen voor zo maar liefst veertien (!) full-albums waarvan ‘Parlez-Vous Hate?’ uit 2021 het meest recente is.

Stake werd in 2004 opgestart als Steak Number Eight. Onder die naam zorgde het gezelschap voor vier full-albums vooraleer in 2018 de naam te wijzigen. Een album siert de discografie onder de nieuwe naam: ‘Critical Method’ uit 2019. Verwacht je aan een mix van sludge, post rock en metal.

Regarde Les Hommes Tomber is een Franse band uit de buurt van Nantes, alwaar de band in 2011 van start ging. Dit gezelschap zorgt voor ene mix van sludge en post black metal. De heren zorgden reeds voor drie full-albums en daarvan is ‘Ascension’ uit 2020 het meest recente van. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Griekse Scepticflesh werd in 1990 opgestart maar kende ook een periode van inactiviteit tussen 2003 en 2007. Dit symphonic death metal gezelschap zorgde ondertussen voor tien full-albums waarvan ‘Codex Omega’ uit 2017 het meest recente is. Maar hoe goed elk album ook is, het is tijdens live concerten dat de band ons steevast weet te verpletteren.

Naglfar zorgt voor melodic black metal en is afkomstig uit het Zweedse Umeå alwaar de band in 1992 werd opgestart. De heren zorgden reeds voor zeven full-albums waarvan ‘Cerecloth’, dat in 2020 op de markt kwam, het meest recente is.

Het Finse Ensiferum is er reeds sinds1995 om hun visie op epic folk metal / Viking metal te verkondigen. Het gezelschap zorgde ondertussen voor acht heel knappe full-albums waarvan ‘Thalassic’ uit 2020 het meest recente is. Toch is het vooral tijdens live concerten van dit gezelschap dat wij, van MUSIKA, het meest onder de indruk komen. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het uit Dublin, Ierland afkomstige Primordial zorgt keer op keer voor enorm beklijvende live shows. Vooral frontman A.A. Nemtheanga zuigt dan veel aandacht naar zich toe. De band werd in 1993 opgestart, drukt zich muzikaal uit aan de hand van black metal waar een pak folk accenten in te horen vallen, en zorgde ondertussen voor negen full-albums waarvan ‘Exile Amongst The Ruins’ uit 2018 het meest recente is.

Het Zweedse Dark Tranquillity werd in 1989 in Billdal, Gothenburg opgestart. De heren drukken zich muzikaal uit via melodic death metal. In de discografie van dit gezelschap, ondanks tal van wisselingen in de line-up, prijken ondertussen twaalf full-albums en daarvan is ‘Moment’ uit 2020 het meest recente. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Het Nederlandse death metal gezelschap Asphyx is er reeds sinds 1987 al kende de band ook al een paar periode van inactiviteit. Toch zorgde deze band reeds voor tien full-albums waarvan ‘Necroceros’ (2021) het meest recente is. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Skáld is een Frans ensemble dat zijn inspiratie haalt bij de aloude skalds die verhalen vertelden over Vikings en hun goden. Dat het gezelschap zich dan ook nog bediend van aloude instrumenten zorgt ervoor dat we deze band in het vakje Nordic (epic) folk of neo folk kunnen plaatsen. De band zorgde reeds voor twee full-albums en daarvan is ‘Vikings Memories’ (2020) het meest recente.

Wij, van MUSIKA, zien zodoende vierentwintig redenen om naar Durbuy Rock Fest af te zakken. Wij vertoeven er steeds heel graag en hopen dat ook u de weg daarheen vindt. Meer info omtrent dit knap georganiseerde en uiterst gezellige festival vind je op www.durbuyrock.be of via hun facebookpagina: https://www.facebook.com/durbuyrock/