Kandia: Quaternary

We vergeven het je als je nog nooit van Kandia zou gehoord hebben. Wij, van MUSIKA, kennen de naam van de band, maar hoe Kandia echt klinkt: dat konden we je niet vertellen. Tot nu dus. Het Portugese Kandia werd in 2007 in Maia opgestart. Drijvende krachten achter dit gezelschap, althans als we echt mogen afgaan op dit album, zijn gitarist Andre Da Cruz en vocaliste Nya Cruz. Het gezelschap zorgde eerder voor een ep en twee full-albums, maar werd nu getekend door het grote Frontiers Music zodat ‘Quaternary’ het debuut is voor de band op dit label. Wij zouden de band in het vakje alternative rock / metal plaatsen, een term waar je natuurlijk vele kanten mee op kan. Feit is dat je zowel invloeden uit melodic metal, als uit mainstream rock, als uit progressive rock kan ontdekken. Het zorgt in ieder geval voor best wel toegankelijke muziek waar kracht en melodie worden samengebracht. De mooi opgebouwde songs met prima arrangementen vormen een extra trekpleister, terwijl ook het gitaarwerk voor vuurwerk zorgt. Doch is de grootste attractie op dit album de schitterende stem van Nya Cruz die op elke track met de meeste aandacht gaat lopen. De dame komt soms heel sensueel uit de hoek, maar klinkt meestal clean en melodieus, terwijl ze ook heel krachtig uit de hoek kan komen en zelfs een stukje kan rappen. Kortom, de dame beschikt over een heel vocaal spectrum om ons te overtuigen. De rauwe mannelijke stem die hier en daar aan bod komt, vinden we dan wel weer een heel stuk minder. Zowat elke track, met uitzondering van de korte instrumentale opener, ‘Anthropocene’, die we als intro beschouwen, kan zo op een radiostation als Studio Brussel. Helaas is men daar enkel gefixeerd op de “gekende” namen en krijgen “nieuwkomers” er zo goed als geen kans. Rest ons enkel nog te melden dat Kandia voor ‘Murderes’ ene Jørgen Munkeby (sax – Shining, Jaga Jazzist) kon strikken als gast. Al bij al is deze ‘Quaternary’ voor ons een mooie kennismaking geworden van Kendia dat misschien iets te weinig “heavy” momenten kent, om de die hard metal fanaat te overtuigen.

Luc Ghyselen (80)

Frontiers Records FRCD 1186

Tracklist: 1. Anthropocene 2. Obliterate 3. The Flood 4. Fight Or Flight 5. Until The End 6. Turn Of The Tide 7. Pbp 8. Deathwish 9. Murderers 10. A New Dawn 11. Holocene