Imperial Triumphant: An Evening With Imperial Triumphant (Live)

Het Amerikaanse Imperial Triumphant werd in New York in 2005 opgestart. Eerst nog als neoclassical black metal band maar al vlug kon je de band nog moeilijk in een bepaald vakje duwen. Tegenwoordig bestaat hun muzikale mix uit elementen uit black metal, avant garde en death metal. Voeg daar dan een aantal technische hoogstandjes aan toe waarin je ook elementen uit o.a. jazz in ontdekt en je begrijpt dat de modale black metal fan al niet echt meer staat te springen voor Imperial Triumphant. Wij leerden de band echt kennen middels hun compilatie-album ‘Shrine To The Trident Throne’ (2014), een album waar we nogal wat sceptisch tegenover stonden en nog steeds staan. Dat was ook het geval met ‘Abyssal Gods’ uit 2015, maar het meest recente full-album van het gezelschap, ‘Alphaville’ (2002), kon ons dan weer wel bekoren. Niet dat we ook dat album de hemel willen in prijzen, maar er kwamen voldoende momenten langs die ons overtuigden. We hadden Imperial Triumphant ondertussen ook al eens live aan het werk gezien en gehoord, waar ze zich verschuilen achter vergulde gouden maskers, en daar kwam niet enkel hun technisch kunnen naar boven, maar ook hun veelzijdigheid en vooral hun black metal roots. Vandaar dat we ook deze live registratie aan een luistertest hebben onderworpen. En toch blijven we met dit acht tracks tellend live album op onze honger zitten. Hier komen immers hun avant gardische kantjes duidelijk meer aan bod dan hun black metal roots. Hun technisch vernuft blijft ook al een rode draad doorheen deze tracks. Maar meestal zitten we ons toch af te vragen wanneer de heren de boel doen ontploffen. We hadden ons duidelijk aan meer kille duisternis verwacht dan aan een pak hoogstaande technische hoogstandjes en avant garde stukken. We gaan niet beweren dat er geen furieuze black metal fragmenten langs komen, maar die zijn duidelijk in de minderheid. Meteen ook de reden dat wij deze live registratie – we hebben ook geen beelden om ons te vermaken – niet echt kunnen aanraden.

Luc Ghyselen (60)

Century Media

Tracklist: 1. Rotted Futures 2. Atomic Age 3. Chernobyl Blues 4. Cosmopolis 5. Alphaville 6. Transmission To Mercury 7. Swarming Opulence 8. The Greater Good