Unanimated: Victory In Blood

Als de naam Unanimated u niet bekend in de oren klinkt, dan kunnen we het u vergeven. Unanimated werd in de Zweedse hoofdstad Stockholm in 1988 opgestart. Na een paar demo’s volgden er met ‘In The Forest Of The Dreaming Dead’ (1993) en ‘Ancient God Of Evil’ (1995) twee knappe full-albums die hun krachtige mix van melodic death metal en melodic black metal mooi in de verf zette. Toch leek het niet voldoende om te overleven, want in 1996 hield Unanimated het voor bekeken. Elf jaar later, in 2007, kwam Unanimated opnieuw tot leven met een ietwat gewijzigde line-up. ‘In The Light Of Darkness’ (2009) bleek een heel knap full-album die hun sound opnieuw onder de mensen bracht. Toch duurde het tot 2018 vooraleer we nieuw werk van de heren mochten verwelkomen. De vier tracks tellende ep ‘Annihilation’ zorgde ervoor dat we het geloof in Unanimated nog steeds niet verloren hadden. En zie, ons geduld wordt beloond, want met ‘Victory In Blood’ levert het lichtjes vernieuwde vijftal – Johan Bohlin (gitaar), Richard Cabeza (bass), Micke Broberg (vocals), Anders Schultz (drums) en Jonas Deroueche (gitaar) – niet enkel een nieuw album af, maar misschien wel het beste album uit hun loopbaan. ‘Victory In Blood’ telt twaalf tracks die ons stuk voor stuk weten te overtuigen. Kracht, duisternis, dreiging, agressie en brutaliteit worden hier samengebundeld in stevige tracks die best wel energiek en gedreven overkomen zonder dat men in boet op melodie. Het titelnummer mag openen en zet meteen de juiste toon die het gezelschap het complete album – dus tot en met de afsluitende tonen van ‘The Poetry Of The Scared Earth’ – lang aanhoudt. Dat de heren ondertussen met tempo en ritmewisselingen voor heel wat variatie zorgen, hoeven we eigenlijk niet te melden. Maar het is telkens de dreigende vocale kracht, die omhuld wordt door een kille duisternis, en de knappe melodielijnen die ons keer op keer over de streep trekken. Zelfs het korte, heel rustig gebrachte, ‘With A Cold Embrace’ doet daar niets vanaf, integendeel, want door de kilte in de stem zorgt deze korte track dat er een pak huiveringen over onze ruggengraat lopen. Later volgt met ‘Chaos Ascends’ nog een kort, zij het instrumentaal intermezzo dat er voor zorgt dat we toch even op adem kunnen komen na een pak nummers waar we heerlijk kunnen op headbangen. Wie de vorige werkstukken van Unanimated al in zijn / haar kast heeft staan, kan absoluut zeker niet om deze ‘Victory In Blood’ heen. Wie de band nog niet kent, haalt met dit album een heel knap album in huis, dat wij als aanrader tippen voor elke liefhebber van melodic death metal en / of melodic black metal.

Luc Ghyselen (92)

Century Media

Tracklist: 1. Victory In Blood 2. Seven Mouths Of Madness 3. As The Night Takes Us 4. The Devil Rides Out 5. With A Cold Embrace 6. Demon Pact (Mysterium Tremendum) 7. XIII 8. Scepter Of Vengeance 9. Chaos Ascends 10. The Golden Dawn Of Murder 11. Divine Hunger 12. The Poetry Of The Scared Earth