Lindy-Fay Hella & Dei Farne: Hildring

Linda-Fay Hella kennen een pak onder jullie hoogstwaarschijnlijk van haar medewerking bij Wardruna. Hier wordt de fantastische stem van Linda-Fay gekoppeld aan de band Dei Farne, een trio bestaande uit Roy Ole Førland, Ingolf Hella Torgersen en Sondre Veland. Op ‘Hildring’, wat zoveel betekent als “luchtspiegeling” voert het gezelschap je mee op negen muzikale trips waar tal van muziekgenres elkaar de hand reiken en samensmelten tot een prachtig geheel. Zo horen we elementen en invloeden uit folk, jazz, krautrock, dark rock, prog rock, synth music en world music. Linda-Fay verhult ook haar roots niet, want ook joik komt aan bod. Joik is de traditionele muziek van de Samen en een van de oudste muziekvormen in Europa die door de Christenen verboden werd. Samen met de heel ritmische benadering van het puur muzikale gedeelte, zorgt dit voor een heel intense en beklijvende sfeer waar wij alvast niet genoeg van krijgen. Zodoende is ons enig nadeel aan ‘Hildring’ het feit dat we na negen nummers de repeatknop op onze cd-speler moeten gaan indrukken. Wie enkel en alleen houdt van gierende gitaren, screams en grunts, mag ‘Hildring’ aan zich voorbij laten gaan. Wie daarentegen houdt van heel beklijvende muziek waar veel ritmische elementen in opduiken en van een hemelse stem, mag, nee moet, dit tweede werk van Linda-Fay Hella meteen in huis halen. Het klinkt niet als Wardruna, Heilung, Theodor Bastard, Myrkür of Nytt Land, om het maar bij die bands te houden, maat qua beklijvende beleving en intensiteit moeten Linda-Fay Hella & Dei Farne hier niet voor onderdoen!

Luc Ghyselen (96)

By Norse Music

Tracklist: 1. Hildring 2. Los 3. Insect 4. The Lake 5. Brising 6. Kjetto 7. Taag 8. Otherworld 9. Gjelet