Ungoliantha: The Howl In The Waste (ep)

Er vonden de voorbije twee jaar wel meer vreemde dingen plaats maar in het geval van Ungoliantha is het toch wel zéér merkwaardig te noemen. Allereerst dienen we te vermelden dat deze Oekraïense band de ep ‘The Howl In The Waste’ reeds uitbracht in 2019 en wij dit kleinood nu pas voor de kiezen geschoven kregen. Vermoedelijk omdat het nu pas werd opgepikt door een platenlabel. Nóg merkwaardiger vinden we het feit dat Ungoliantha reeds werd opgericht in 1996, pas in 2015 met een eerste officiële release kwam en met deze ep een eerste vervolg uitbrengt. Niet bepaald enorm productief dus voor een band die vijfentwintig jaar bestaat. Één en ander is des te opvallender omdat we ‘The Howl In The Waste’ best wel een aangenaam luisterstuk vinden. Afsluiter ‘Spawn Of Ungolianth’ is een regelrechte outro hetgeen we dus niet meetellen als een volwaardig nummer. Resten vier nummers waarvan het laatste een cover is van Lord Belial met name ‘Hymn Of The Ancient Spirit Forest’. Het klinkt evenwel volledig naar hun eigen hand en past dus wonderwel samen met de drie overige nummers. Wat je te horen krijgt van Ungoliantha is regelrechte strakke maar niettemin melodieuze black metal waarbij vanaf de eerste noot alle registers worden opengetrokken. De zang – typisch vrij hoog black metal geschreeuw – start onmiddellijk. Niks geen rustige aanloop of intro maar meteen het gaspedaal zo diep mogelijk ingedrukt. Qua overdonderend begin kan dat tellen. Het tempo blijft doorgaans verwoestend hoog maar er is niettemin aandacht voor variatie in melodie door onder andere het gebruik van keyboards die echter nooit de boventoon voeren. Het geheel klinkt allemaal bijzonder fris van de lever en als een mooi geheel. Ungoliantha is afgeleid van de fictieve reusachtige spin uit de verhalen van Tolkien. De outro ‘Spawn Of Ungolianth’ is een fragment uit “De Hobbit” waarbij verwezen wordt naar de nazaten van de spin. Als outro van dergelijke ep zeer toepasselijk. Ungoliantha is erin geslaagd een zéér geslaagde ep te brengen. Het is bijzonder jammer dat deze band in vijfentwintig jaar amper materiaal heeft weten uit te brengen. Wat ons betreft mag daar snel verandering in komen.

K.H. (85)

Drakkar Productions

Tracklist: 1. The Old Blind Man 2. The Howl In The Waste 3. Ghost Wanderer 4. Hymn Of The Ancient Spirit Of The Forest 5. Spawn Of Ungolianth (Outro)