Negură Bunget: Zău

Sommige albums zijn toch net iets specialer dan andere. ‘Zău’ van de Roemeense pagan metalband Negură Bunget voldoet hier om meerdere redenen aan. Voor wie de band niet kent allereerst een klein beetje achtergrond. De band ontstond in 1994 toen nog onder de naam Wiccan Rede maar die naam veranderde reeds na één demo en een jaar later in Negură Bunget. Aanvankelijk bestond de band uit Negru (Gabriel Mafa) op drum en Hupogrammos Disciple (Edmond Karban) op gitaar, vocals, en keyboards. De bandnaam betekent “zwarte mist afkomstig uit een dicht donker woud”. Met de bandnaam probeerde het duo de sfeer weer te geven zowel muzikaal als spiritueel waar ze voor stonden. In 2009 verliet Hupogrammos de band omwille van onverenigbare ideeën en startte hij de band Dordeduh. Negru bleef Negură Bunget voortzetten met vaak wisselende line-ups. Tot hij in 2017 overleed. Net om die reden is het uitbrengen van ‘Zău’ des te opmerkelijker omdat geen van beide originele bandleden er nog deel van uitmaakt. Bovendien hebben de andere bandleden het album afgewerkt met materiaal dat Negru in tussentijd nog had geschreven voor het laatste deel van de “Transylvanian Trilogy”. Kortom ‘Zău’ is een postume plaat en eerbetoon aan oprichter en bezieler Negru. Het is niet de eerste band die zoiets doet – en het zal vast ook niet de laatste zijn – maar wij blijven het toch steeds ergens bevreemdend vinden. Over naar het album zelf dan. ‘Zău’ klinkt volledig volgens de traditie van de band héél erg duister en melancholisch. Het album zit vol pagan invloeden en de band maakt zoals gewoonlijk gebruik van een resem – traditionele – instrumenten. Het album telt slechts vijf nummers maar klokt niettemin af op vijftig minuten. U mag zich dus verwachten aan lang opgebouwde nummers die elk op zich boordevol afwisseling zitten in stijl en melodie. Zo is er frequent het gebruik van een fluit waarbij je jezelf waant in een bos waarin je verloren gelopen bent en ieder moment verwacht dat Pan himself vanachter een boom tevoorschijn springt. Even vaak zijn er nimfachtige gezangen die al even bezwerend zijn. Op andere momenten zijn er evenwel vlijmscherpe gitaarriffs ondersteund door een zware bromstem die het geheel alweer een duister randje geeft. Van de teksten begrijpen we eens temeer geen jota maar dat kan de pret niet drukken. De sfeer overheerst alles en eens je in de flow van het album zit, ben je volledig begeesterd. Werkelijk alles aan het album klopt en waar we vooraf vreesden dat het een album zou zijn vol onafgewerkte stukjes die als los zand aan elkaar hangen, blijkt van die vrees niets te kloppen. Het is dubbel jammer als je ‘Zău’ hoort dat dit de absolute zwanenzang is van de band. Veel beter kan pagan metal volgens ons niet klinken.

K.H. (90)

Lupus Lounge / Prophecy Productions

Tracklist: 1. Brad 2. Iarba fiarelor 3. Obrăzar 4. Tinerețe fără bătrânețe 5. Toacă din cer