Intaglio: II

‘II’ is het tweede full-album van het Russische Intaglio, een band opgestart als een een persoonsband door Evgeny Semenov. Muzikaal ging deze artiest eerst de weg op van een funeral doom project. Na jaren van stilte is Intaglio er nu terug met een tweede album. ‘II’ is een concept album geworden en kan je beschrijven als een “doom opera”, met naast de “vaste” full-band ook een aantal extra muzikanten (o.a. cello, en staande bass komen aan bod). Ook een pak extra vocalisten werden uitgenodigd want op de album hoor je zowel een bas stem als een sopraan stem met een pak andere stemmen die zich daar tussenin bewegen. Meteen de kracht van dit album, maar misschien ook wel de zwakte, daar Intaglio hier eigenlijk een mix brengt van neo classical fragmenten en funeral doom stukken. Twee muziekgenres waar toch wel wat tussen ligt en ik vermoed dat een pak liefhebbers van funeral doom weinig of niets moeten weten van neo classical music. Toch zorgt dit geheel voor een heel weemoedige en droefgeestige setting en daar zijn klassieke instrumenten als cello en staande bass perfecte instrumenten voor. Wij houden wel degelijk van een streep (funeral) doom, maar dit lange werkstuk – zeven tracks, goed voor ongeveer eenenveertig minuten droefenis en naargeestigheid aan een drukkend langzaam tempo – is voor ons een beetje van het “goede” te veel. Ook al, omdat dit een concept album is dat je toch in zijn geheel moet beluisteren. Liefhebbers van het (sub)genre mogen gerust wat bijtellen bij ons waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (68)

Solitude Productions SP 165-21

Tracklist: 1. Midnight Sonata I. The Night Sky 2. Midnight Sonata II. Melting Like Ice… 3. Midnight Sonata III. Always Return 4. Subject To Time 5. The Memory Of Death 6. Depths Of Space 7. Everything In Its Place