Needless: The Cosmic Cauldron

Needless, een vijftal uit Hongarije, was ons tot nu volledig onbekend. Maar met dit eerste full-album zet het kwintet zich wel heel duidelijk op de metalkaart. Needless werd reeds in 2004 opgestart in Dánszentmiklós. Eerst nog als een huisproject, maar toch evolueerde Needless stilletjes aan tot een full band, een gegeven dat in 2014 een vaststaand feit werd. Een eerste ep, ‘The Dark Spirits Of Ages’, kwam er in 2015, maar ging vrij onopgemerkt voorbij. Althans bij MUSIKA. Dit eerste full-album, deze ‘The Cosmic Cauldron’, het eerste werkstuk na de ep trouwens, doet dit niet. Dit tien tracks tellend debuutalbum is immers een enorm stevig en krachtig bommetje geworden. Het album is opgebouwd als een conceptalbum dat het verhaal vertelt van een astronaut die een schitterende relikwie van een volk ontvangt uit een ver afgelegen universum: ‘The Cosmic Cauldron’. Een gegeven waarmee je natuurlijk vele kanten op kan en Needless doet dit dan ook. Hun mix van melodic death metal met wat thrash metal, veel elementen uit progressive metal en wat minimale accentjes uit black metal is een machtige en vooral krachtige cocktail geworden die ons meesleept op een geweldige reis doorheen het muzikale spectrum dat Needless heeft uit getekend. De vrij lang uitgesponnen tracks barsten van de technische hoogstandjes zonder dat de heren melodie en intense kracht uit het oog zijn verloren. De heel krachtige vocalen klinken magistraal en machtig. Bovendien stralen ze heel wat agressie en gedrevenheid uit. Weet dan bovendien dat de overige muzikanten zich ook allen van hun beste zijde laten zien. De drumpatronen (Kasper Botond) klinken fenomenaal en zorgen in eerste instantie voor de perfecte basis waar kracht, soepelheid en melodie samen komen. De basslijnen (László Bánfalvi) zijn stuwend en gedreven en kunnen, samen met de drums, het tempo vertragen of verhogen, terwijl ze zelfs even kort op de voorgrond komen in een paar tracks. De riffs zijn uiterst krachtig en zorgen zodoende voor een schitterend frame waar de krachtige vocalen ten volle tot hun recht komen. En dan zijn er ook nog de weergaloze gitaarsolo’s die het niveau nog een beetje hoger tillen. Kortom, Needless zorgt met deze ‘The Cosmic Cauldron’ voor een schijfje waar het plaatje echt helemaal klopt. Op één van de nummers, ‘Planet Oblivion’, mag Martina Horvath, je misschien bekend van haar bijdrages bij Thy Catafalque, een stukje mag komen meezingen. Het zorgt voor een prachtig extra accent en bewijst anderzijds de schitterende vocale capaciteiten van Ádám Foczek, die echt een van de absolute aandachtstrekkers van dit album zijn (naast het al even schitterende gitaarwerk van Tamás Bárány en Fogl Botond). Je hebt het ondertussen begrepen: deze ‘The Cosmic Cauldron’ van Needless blaast ons geregeld van de sokken en is dan ook een “must have” album geworden voor elke fan van melodic death metal die ook wel wat progressive metal accentjes smaakt.

Luc Ghyselen (98)

Uprising! Records UP11

Tracklist: 1. Warvoid A.D. 2. Astrogate The Spectral Lane 3. The Predation 4. Mournful Heavens 5. The Cosmic Cauldron 6. Odium 7. The Prism Fortress 8. Chrononaut 9. Planet Oblivion 10. Transgalactic