The Lurking Fear: Death, Madness, Horror, Decay

Het Zweedse The Lurking Fear werd in 2016 opgestart door een pak veteranen uit de death metal scene die hun strepen reeds ruimschoots hebben verdiend, of nog steeds verdienen, bij andere bands.. Zo herkennen we Andreas Axelsson (bass, o.a. ex-Marduk en Tormented), Fredrik Wallenberg (gitaar, o.a. ex-Embalmed), Adrian Erlandsson (drums, o.a. At The Gates en The Haunted), Jonas Stålhammar (gitaar, o.a. At The Gates en Bombs Of Hades) en Tomas Lindberg (vocals, o.a., ook al, At The Gates maar ook o.a. Disfear en The Great Deceiver). Na een eerste drie tracks tellende ep, ‘Winged Death’ (2017), waarmee de heren even de markt hebben afgetoetst, werd het eerste full-album al hetzelfde jaar op de markt gebracht. ‘Out Of Voiceless Grave’ werd op lovende kritieken onthaald door een heel pak death metal fanaten. Dat zal met dit tweede album niet anders zijn. Het vijftal zorgt immers voor twaalf knappe tracks waar je een kleine veertig minuten zoet mee bent. We horen immers gedreven drumpatronen, pushende bassen, krachtig riffs en melodieuze gitaarsolo’s die samen een pakken en doeltreffend geheel vormen. Voeg daar dan de heel krachtige, zij het voor fans van o.a. At The Gates, herkenbare vocalen van Tomas aan toe, en je verkrijgt een uiterst knap nieuw werkstuk van The Lurking Fear, waar tonnen energie, gedrevenheid en een pak agressie van uitstraalt. Het enige puntje van kritiek die we dan kunnen geven is het feit dat zo goed als elke track heel abrupt wordt afgebroken, precies alsof het afgeknipt werd met een schaar en we geen einde mogen horen van het nummer. Voor de rest hebben we eigenlijk niets te klagen, en is uiteindelijk ons puntje van kritiek een puntje van muggenzifterij. ‘Death, Madness, Horror, Decay’ zorgt voor een heel stevig en krachtig death metal feestje met voldoende variatie om je te boeien van de eerste tonen van opener ‘Abyssal Slime’ tot en met de slotakkoorden van afsluiter ‘Leech Of The Aeons’ zonder zwak moment. Onze favoriet? Het heel gedreven en enorm energieke ‘One In Flesh’, al willen we de overige tracks absoluut niet minimaliseren. We willen nog meegeven dat je twee extra nummers – een versie van Slaughter’s ‘The Curse’ en een versie van Possessed’s ‘Seance’ – als je de limited digi pack of de digitale versie van dit album aan schaft.

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. Abyssal Slime 2. Death Reborn 3. Cosmic Macabre 4. Funeral Abyss 5. Death, Madness, Horror, Decay 6. Architects Of Madness 7. In A Thousand Horrors Crowned 8. Kaleidoscopic Mutations 9. Ageless Evil 10. One In Flesh 11. Restless Death 12. Leech Of The Aeons