Úlfarr: The Ruins Of Human Failure (ep)

Úlfarr werd in 2011 in Britse Cumbria opgestart. Eerst was Úlfarr nog het project van Dominus, later werd het een full-band en tegenwoordig zorgt Dominus nog enkel voor de heel rauwe en ruwe vocalen en bass. Het overige plaatsjes in de band worden opgevuld door C (drums), S (gitaar), Sark (gitaar) en Afallach (gitaar, vocals). Met dit nieuwste werkstuk is Úlfarr aan een tweede ep toe, al vind je in de discografie o.a. ook al twee live albums. De eerste vier tracks vormen samen het titelnummer en laten een furieuze sound horen met heel rauwe vocalen die kilte en duisternis uitstralen zoals het dan ook mooi omschreven staat in het grote black metal boek. Wat minimale variaties in tempo en ritme moeten je aandacht vast houden een dat lukt maar net. Gelukkig klokken deze vier nummers af na hoop en al iets meer dan twaalf minuten. ‘Forgotten By Time’ is met zijn meer dan acht minuten duurtijd meteen het langste nummer op deze ep. Deze track krijgt een iets betere opbouw mee, daar de heren beginnen met een stukje atmosferische sound om dan langzaam hun black metal sound te integreren. Die blijft dan uiteindelijk toch wat hangen, of is de mindere mix daarvan de boosdoener? Daardoor overtuigd deze track ons nog iets minder. Beter vergaat het Úlfarr met het afsluitende ‘Cold In Death’ dat naargeestig opent en zodoende een kille duisternis oproept. Daarna wordt de riff eigenlijk herhaald en herhaald. Terwijl wij zitten te wachten op een uitbarsting van furieus geweld en rauwe vocalen, blijft men de riff herhalen. We moeten dan ook besluiten dat we uiteindelijk wel kunnen leven met de eerste vier nummers die dus samen ‘The Ruins Of Human Failure’ vormen, al hadden we toch wat meer variatie gehoord. De twee andere nummers krijgen we erbij, maar zullen nog heel moeilijk onze playlist halen. Úlfarr heeft dus nog heel wat werk voor de boeg willen ze ons daadwerkelijk overtuigen.

Luc Ghyselen (60)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. The Ruins Of Human Failure pt. 1 2. The Ruins Of Human Failure pt. 2 3. The Ruins Of Human Failure pt. 3 4. The Ruins Of Human Failure pt. 4 5. Forgotten By Time 6. Cold In Death