Manora: Brave The Storm

Wat heeft Nederland toch met (female fronted) symphonic metal. Voor de vuist weg kunnen we bands als Epica, After Forever, Delain, Within Temptation of Stream Of Passion. Oké, een aantal daaronder zijn er niet meer, maar voor bijna elke band die wegvalt in dit segment, staat een nieuwe band klaar om het vrijgekomen plaatsje in te nemen. Ook Manora staat nu te drummen aan de poort van de internationale doorbraak. Dit gezelschap werd een tijdje terug opgestart door gitarist Ivo Visser en toetsenist Arthur Stok en heeft sinds 2016 een vaste line-up gevonden met verder drummer Tijn Scholtze, bassist Tomasz Kisielewicz en vocaliste Mirte van der Ham. Een eerste ep, ‘Dreamshapes’, was er in 2017 en nu komt het vijftal eraan met een mooi opgebouwd, twaalf tracks tellend, full-album. Het gezelschap gebruikt de kenmerkende ingrediënten uit symphonic metal zoals de metal riffs, veel orkestrale keyboards en bombastische koorzang. Ook de sopraan stem van Mirte is zo’n typerend kenmerk. Qua muzikale kracht zit het vijftal ergens tussen Nightwish en Within Temptation in, al kan je Manora niet echt met een van beide bands gaan vergelijken. Zeker qua niveau haalt dit vijftal nog niet het hoge niveau van deze beide acts. Toch horen we in heel wat nummers accenten langskomen die ons vooral doen denken aan de beginperiode van Nightwish, terwijl de cleane stem van Mirte dan weer eerder aanleunt bij die van Sharon den Adel, zonder dat we beide stemmen met elkaar willen vergelijken. Genoeg over vergelijkingen, want dit debuut staat ook wel mooi op zich. Elk van de nummers kent immers een mooie opbouw, wordt opgesmukt met de toch wel prachtige stem van Mirte, kent voldoende bombast, krijgt symfonische keyboardklanken mee en straalt ook nog kracht genoeg uit om liefhebbers van het (sub)genre te bekoren. Met andere woorden: wij hebben niet echt negatieve zaken te melden over dit debuut van Manora. Misschien nog iets meer werken aan een eigen gezicht – al is dat een heel moeilijke taak in dit (sub)genre – én proberen één (of meerdere) nummer(s) te hebben die er echt bovenuit steken of die misschien een breder publiek aanspreken. Nu zorgt Manora immers voor een kwalitatief knap album zonder uitschieters dat we wel willen aanraden bij fans van het (sub)genre.

Luc Ghyselen (85)

Independent Release

Tracklist: 1. System Shutdown 2. The Traveler 3. Break Your Fall 4. Wired To Obey 5. Pull The Strings 6. Endgame 7. Another Destiny 8. The Heavens (Are A Picture Frame) 9. Symphony Of Lies 10. Dreamshapes 11. The Sacrifice 12. A Beautiful Tragedy