Dust Mountain: Hymns For Wilderness

‘Hymns For Wilderness’ is het knappe debuutalbum van Dust Mountain, een band opgestart in 2016 door Henna Hietamäki (vocals) en haar broer Toni (gitaar). Gelijkgestemden vonden ze met Jukka Rämänen (drums), Riku Pirttiniemi (bass) en Pauliina Lindell (gitaar, backing vocals). De sound van Dust Mountain is overduidelijk geïnspireerd door bands als Fairport Convention en Jefferson Airplane, maar voegt ook wat invloeden van o.a. Pentangle en zelfs Coven toe. Je krijgt dus een mix van folk rock, psychedelica, progressive rock en wat doom. Dit resulteert op dit debuut in zeven knap opgebouwde tracks die mooie sfeerbeelden oproepen uit lang gelden tijden toen bosnimfen nog hun dansjes maakten op blote voeten. Maar dat het leven op aarde ook toen niet allemaal rozengeur en maneschijn was, blijkt ook uit het feit dat Dust Mountain daar onderhuids borrelende doom invloeden aan toe voegt. Net alsof je je in een schitterend paradijs waant, maar dat je weet dat er toch iets duisters rond dwaalt dat je op een onbewaakt moment kan overvallen. Het gezelschap bewijst met dit debuut in ieder geval dat pakkende en / of beklijvende muziek niet perse loeihard uit de speakers moet knallen, maar dat je zo’n gevoel ook kan opwekken met eerder rustige muziek. Zo ontstaat een vrij rustgevend album met een donker onderhuids laagje dat mooi en sfeervol verder gaat. Naast de mooie opbouw en de rustgevende sound van de nummers, is het vooral de prachtige, hemelse stem van Henna die ons in vervoering brengt. Eerder dit jaar schitterde Dust Mountain op het Roadburn Festival, Redux en met dit heel knappe album onder de arm hopen we dan ook om het vijftal zelf eens te bewonderen tijdens een live concert.

Luc Ghyselen (82)

Svart Records

Tracklist: 1. Harvest Maiden 2. Under My Spell 3. Margaret 4. Village On Fire 5. Holy Equinox 6. Apollo 7. Bird Hymns