Armored Saints: Symbol Of Salvation, Live

Het album ‘Symbol Of Salvation’ van het Amerikaanse Armored Saints werd in 1991 op de markt gebracht. Om de twintigste verjaardag van dit toch wel schitterende album te vieren werd het album integraal live gebracht en nu dan ook uitgebracht door Metal Blade Records, het label dat ook instond voor de release van het gelijknamige studio album. Armored Saints werd in 1982 opgestart, kende twee periodes van inactiviteit (tussen 1992 en 1999 en tussen 2003 en 2006), maar zorgde ook reeds voor acht full-albums waarvan ‘Symbol Of Salvation’ het meeste weerklank vond bij pers. Het is natuurlijk een heel knap album geworden dat door het gezelschap werd ingeblikt. De band bestond toen, en nog steeds, uit John Bush (vocals), Jeff Duncan (gitaar), Phil Sandoval (gitaar), Joey Vera (bass) en Gonzo Sandoval (drums, percussie). Het vijftal is dan ook een heel goed geoliede machine geworden. De immens krachtige en stevige basis, die ook voldoende souplesse kent, wordt gemaakt door drums en bass. Daar komen al even krachtige riffs op die worden afgewerkt met sublieme, wervelende en melodieus klinkende gitaarsolo’s. Voeg daar dan een heel machtige stem aan toe – John Bush werd in 1983 uitgenodigd door Metallica om het eerste album ‘Kill ‘Em All’ in te zingen, maar weigerde. Tussen 1992 en 2005 was hij ook nog actief met Anthrax. – en je verkrijgt een topband in het heavy metal genre. Een pak nummers uit het studio-album ‘Symbol Of Salvation’ maken nu nog steeds deel uit van de live setlist van het vijftal. En als je deze live versies door de de speakers laat knallen, weet je ook waarom: er zit echt geen spatje sleet op! Welk nummer je ook verkiest, je doet er de overige nummers te kort mee. Maar kleppers als opener ‘Reign Of Fire’, het stevige meezing anthem ‘Last Train Home’, het prachtige ‘Tribal Dance’, het lichtjes fantastische ‘Symbol Of Salvation’, het krachtige en energieke ‘Warzone’ steken er wat ons betreft toch lichtjes boven uit. Maar vraag ons morgen nog eens om onze favoriete tracks aan te duiden, en misschien komen we met een aantal andere titels naar buiten. Heb je het studio-album in je rekken staan dan moet je ook deze live versie aanschaffen, al is het maar om naar de verschillen te zoeken. Wie het studio-album om wat voor reden dan ook niet in zijn rekken heeft staan, kan met deze live versie dat gemis goed maken, want je hoort wel dat er publiek aanwezig is – dat af en toe wordt aangemoedigd om mee te brullen – maar de hoofdzaak blijft de krachtige en stevige heavy metal sound van Armored Saints.

Luc Ghyselen (88)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Reign Of Fire 2. Dropping Like Flies 3. Last Train Home 4. Tribal Dance 5. The Truth Always Hurts 6. Half Drawn Bridge 7. Another Day 8. Symbol Of Salvation 9. Hanging Judge 10. Warzone 11. Burning Question 12. Tainted Past 13. Spineless