Hawkwind: Somnia

Hawkwind is een toch wel legendarische Britse band die in november 1969 werd opgestart en met Dave Brock nog steeds één origineel band lid telt. Doorheen de jaren hebben tal van muzikanten deel uitgemaakt van de band en daarbij zitten toch wel erg grote namen als Ginger Baker, Robert Calvert en Nik Turner. Voor die hard heavy metal fans zal de naam Lemmy waarschijnlijk het meest gewicht in de schaal werpen. Doorheen die lange geschiedenis zorgde de band voor tal van full-albums en kende Hawkwind ook wel wat singles succes waarvan ‘Silver Machine’ uit 1972 waarschijnlijk het bekendste is. Qua sound krijg je een mix van space rock, psychedelica, hard rock en progressive rock te horen bij Hawkwind. Ook op het nieuwste werkstuk van de band – we zijn al lang de tel kwijt, maar we vermoeden dat er ondertussen ongeveer dertig studio-albums zijn onder de naam Hawkwind, terwijl men ook de namen Hawklords, Church Of Hawkwind, Psychedelic Warriors en Hawkwind Light Orchestra gebruikte –, dit ‘Somnia’, is dit niet anders. Opener ‘Unsomnia’ zet meteen de toon: zweverig met pakken psychedelica overgoten zodat je jezelf kan laten meedrijven naar verre plaatsen in het ruime geheel en zelfs daarbuiten. Naar onze bescheiden mening, kan geen enkele band dit effect zo goed oproepen. Toch hoor je ook vogeltjes tsjirpen zodat je met beide voeten toch verankerd blijft aan onze eigen planeet. Na tal van tempo en ritmewisselingen sterft het nummer zachtjes uit, waarna je meteen wakker geschud wordt door de stevige en krachtige riffs van ‘Strange Encounters’ om dan weer mee gevoerd te worden op de eigenzinnige geluiden die Hawkwind op je los laat. Je komt als het ware los van de aarde en je beweegt verder in iets hogere atmosferen. En zo nemen de heren – Dave Brock (vocals, gitaar, keyboards, synthesizers), Tim Blake (synthesizers, theremin, keyboards), Richard Chadwick (drums, vocals), Niall Hone (bass, keyboards) en Magnus Martin (keyboards, gitaar, vocals) – op een zinderende en beklijvende trip doorheen hun muzikale spectrum waar immens stevig rockende stukken worden afgewisseld met uiterst rustige stukken (‘Alcyone’ is daar een goed voorbeeld van) maar steeds overgoten met pakken psychedelica die je meevoert naar hogere sferen. Dat niet elke rockfan dit subgenre weet te waarderen, kunnen we heel goed begrijpen. Zelf zijn we alvast geen die hard fan van de muziek noch van de band zelf, maar zo nu en dan een streep Hawkwind kunnen we best wel appreciëren en dan is het ons om het even of dit een ouder album is of deze gloednieuwe ‘Somnia’. Dit om maar aan te geven dat elk album van de band wel een aantal nummers – wat dacht je bijvoorbeeld van het bluesy gevoel tijdens ‘China Blues’ of het mooi opgebouwde en rustig rockende ‘Can’t Get You Off My Mind’ – bevat die ons kunnen overtuigen en daar zijn de dertien tracks op dit album opnieuw een mooi voorbeeld van.

Luc Ghyselen (76)

Cherry Red

Tracklist: 1. Unsomnia 2. Strange Encouters 3. Alcyone 4. Counting Sheep 5. China Blues 6. It’s Only A Dream 7. Meditation 8. Sweet Dreams 9. I Can’t Get You Off My Mind 10. Small Objects In Space 11. Pulsestar 12. Barkus 13. Cave Of Phantom Dreams