Baron Crâne: Commotions

Het Franse trio van Baron Crâne is niet onder één noemer te vatten. Tot dusver blonken hun albums uit in psychedelische riffjes en een occulte, bij wijlen zelfs esoterische, sfeer. Met dit derde album ‘Commotions’ verandert er één en ander. Misschien omdat ze voor het eerst tekenden onder Mrs Red Sound Records (van dezelfde makelij als de populaire stonerband Mars Red Sky), misschien omdat ze eens iets anders wilden doen. In elk geval wordt de deur naar progressive rock wagenwijd opengetrapt. Van meet af aan knallen energetische opzwepende heavy rock riffjes door de speakers. Manische ritmeopvolgingen met een zeer aanwezige gitaar die van geen ophouden weet, laten het soms wel noiserock of mathrock lijken, maar de chaos blijft beheerst. De stroom aan in elkaar gepuzzelde muzikale impressies wordt enkel onderbroken door de oude vertrouwde mysterieuze intermezzo’s, waar we op adem kunnen komen met jazzy cymbaaltjes, psychedelisch echoënde solo’s en ruimte om naar de volgende uitbarsting op te bouwen. Nieuw is echter ook de zang, zowaar, op nummers als ‘Acid Rains’ (waar Arthur Brossard de honneurs waarneemt) en ‘On Rase Les Murs’, waarop warempel een hiphopper met de verrassend eerlijke naam INCH de show steelt. Een vreemde sensatie, maar het past perfect. Spacy gitaareffectjes maken het nummer af en we bollen uit met een heerlijk psychedelisch stukje dat ons terug brengt naar de regionen van occult rock. De sfeer gaat naadloos over in afsluiter ‘Fifth Stone’, krachtige doch mysterieuze heavy rock met stonertoetsen en de meest leesbare compositie op het album. Een fijne, welkome afwisseling. Het album was eigenlijk al voorzien voor 2020, maar daar stak covid een stokje voor. Net als hun tour trouwens, waar ook een zeldzame Belgische stop voorzien was in Gent via No Name Collective. Dit wordt echter sowieso vervolgd, dus hou je ogen open als je zin hebt in een knotsgekke avond! Voorlopig kan je alvast je oren openhouden met dit knappe album, dat de grenzen van progressieve rock bewandelt maar trouw blijft aan hun psychedelische roots.

Sam Bruynooghe (82)

Mrs Red Sound Records

Tracklist: 1. Firmin 2. Acid Rains 3. Closing Doors 4. On Rase Les Murs 5. Fifth Stone