Morbid Breath: In The Hand Of The Reaper (ep)

‘In The Hand Of The Reaper’ katapulteert ons terug naar de jaren tachtig toen “tape trading” in was. Het Zweedse viertal Morbid Breath – Marcus Eriksson (bass, vocals), Stefan Carrillo (rhythm gitaar), Felix Klaesson (lead gitaar) en David Gustafsson (drums) – zorgt voor een rauwe sound die een mix vormt van thrash metal, speed metal en wat black metal. Venom, Slayer, Kreator en Sodom zijn namen van bands die door ons heen flitsen als we dit vijf tracks tellend debuut beluisteren. Dat Morbid Breath gekozen heeft voor een heel rauwe sound en eindresultaat zorgt ervoor dat je kan denken dat dit vijf tracks zijn die in de jaren tachtig werden opgenomen en nu pas beschikbaar zijn voor een groot publiek. Wij malen er alvast niet om en vinden dat ‘In The Hand Of The Reaper’ best wel gehoord mag worden. De vocalen klinken rauw en ongepolijst. De groove en drive vinden we energiek en gedreven, badend in wat agressie en veel dreiging. De gitaarsolo’s zijn vloeiend en melodieus en krijgen knappe ondersteuning van krachtige riffs en worden gediend door de heel solide basis van bass en drums. Kortom: wij hebben niet echt iets negatiefs te melden over deze ep. Anderzijds is het natuurlijk zo dat we de laatste tijd meer “gepolijste” werkstukken te horen krijgen, zodat het even wennen is aan de rauwe sound van Morbid Breath. We zijn alvast benieuwd of dit Zweedse gezelschap even veel aandacht zal opeisen als de eerder vernoemde bands naar wie we refereerden als het gaat om de sound van dit kwartet te duiden.

Luc Ghyselen (80)

Redefining Darkness Records

Tracklist: 1. In The Hand Of The Reaper 2. Hellbringer 3. Ancient Beasts 4. Beneath The Graves 5. Death Trap